Deventer- 70 jaar geleden zijn op de dag van de bevrijding en de dag er na, 10 en 11 april 1945, foto’s gemaakt van de bevrijding van Deventer.
Deze foto’s zijn afkomstig van het Nationaal Archief, de fotograaf is onbekend.
De foto’s maken grote indruk: de ravage van de bombardementen, de Candese tanks rijden de binnenstad in, Canadese soldaten doorzoeken huizen waar wellicht nog verzet wordt geboden en opgepakte NSB´ers en moffenmeiden worden getoond aan het Deventer publiek.

Deventerbevrijd1aklein

Het Etty Hillesum Centrum, dat veel aandacht besteedt aan de Tweede Wereldoorlog in Deventer, heeft de fotografe en vormgever Charlotte Kalse-Mank gevraagd om deze bijzondere foto’s te bewerken met de huidige plek, waar de foto’s 70 jaar geleden zijn genomen. Het resultaat geeft een bijzonder effect. De plekken van toen zijn daardoor beter herkenbaar voor nu.

De bewerkte foto’s worden van 4 april tot 10 mei 2015 tentoongesteld in de grote zaal van de Fermerie, Muggenplein 9 te Deventer. De Fermerie is in principe dagelijks geopend, doch kan wegens vergaderingen of verhuur soms niet toegankelijk zijn. Bel daarom zo nodig van te voren even met de beheerder: 06-85420685.
Zaterdag 4 april 2015 om 16.00 uur wordt de tentoonstelling geopend door wethouder Jan Jaap Kolkman.