Deventer- Toezichthouders van de gemeente worden uitgerust met handboeien. Dat heeft de Staatsecretaris van het Ministerie van Veiligheid en Justitie onlangs besloten. Naast de handboeien krijgen de toezichthouders steekwerende vesten. De uitrusting vergroot de veiligheid van de toezichthouders.

Soms doen zich incidenten voor waarbij toezichthouders te maken kunnen krijgen met fysiek geweld. Met name de onvoorspelbaarheid in gedrag van personen en groepen is aanleiding voor zorg.

Regels gebruik handboeien

De handboeien worden deze week uitgereikt aan de toezichthouders. Voor het gebruik van handboeien gelden regels. Toezichthouders mogen de handboeien alleen dragen als ze een jaarlijkse training volgen en het examen halen. De steekwerende vesten komen half augustus.

Nieuwe taken, meer contact

Toezichthouders krijgen er nieuwe taken bij, omdat de politie zich steeds meer richt op de aanpak van (zwaardere) criminaliteit. Toezichthouders controleren bijvoorbeeld vergunningsvoorwaarden. En ze treden regelmatig handhavend op in de openbare ruimte bij overlast door bijvoorbeeld overmatig drankgebruik en parkeren. Dat verloopt meestal goed, maar soms ontstaan fysiek bedreigende situaties.

Situatie beter te controleren

Als iemand geweld gebruikt en de situatie uit de hand dreigt te lopen, kan een toezichthouder met behulp van handboeien de situatie gemakkelijker controleren, in afwachting van de politie. Zo beschermen ze de toezichthouder en de verdachte zelf. Ook het steekwerende vest vergroot de veiligheid van de toezichthouder.