Deventer- Voor de 29e keer wordt dit jaar het Bergkwartier omgetoverd in het 19e eeuwse Londen van Charles Dickens. Het 2-daagse festijn heeft plaats op zaterdag 14 en zondag 15 december 2019 van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Naast het Dickens Festijn is er op de Brink op zaterdag 14 december een warenmarkt in kerstsfeer. Op zondag 15 december is er ook nog een kerstmarkt en er is koopzondag. Deze dag krijgt extra sfeer door concerten in de Lebuïnuskerk en de Broederenkerk.

Openbaar vervoer

Aangeraden wordt om met het openbaar vervoer naar Deventer te komen. De NS zet beide dagen extra en langere treinen in. Vanaf NS- en busstation Deventer is het 3 minuten lopen naar het centrum.

Buspendel vanaf A1

Er is beide dagen een buspendeldienst ingesteld om de bezoekers die op het bedrijventerrein Kloosterlanden parkeren (rand van de stad) naar het centrum te vervoeren. Parkeren en pendelbus samen kosten € 10. Vanaf de snelweg (A1 afslag Deventer) zijn de halteplaatsen voor de buspendel naar bedrijventerrein Kloosterlanden met bewegwijzeringborden aangegeven.

Bereikbaarheid Dickens Festijn

Om een goede doorstroom van bezoekers mogelijk te maken is er evenals voorgaande jaren éénrichtingsverkeer ingesteld. Toegang tot het Dickens Festijn is voor publiek alleen mogelijk via de wachtrij in de Keizerstraat. Via dranghekken in de Keizerstraat en Brinkpoortstraat wordt publiek naar de ingang van het festijn (ter hoogte van de Walstraat) geleid, waar men groepsgewijs wordt binnengelaten.

Voor bezoekers aan het centrum en de markt op de Brink wordt een loopbrug voor voetgangers geplaatst. De fietsklemmen in de Keizerstraat verwijderen we.

In de Keizerstraat voor de nummers 13 tot 43 staat de rij wachtenden geheel op de stoep en op de rechterrijbaan. De winkels aan deze zijde van de straat zijn te bereiken via de Korte Bisschopstraat en vanaf Op de Keizer.

Uitgang voor publiek is de Menstraat hoek Brink. Alle overige straten zijn afgesloten met hekken, ook voor voetgangers. De route is dit jaar ook geheel aaneensluitend.

Afsluiting wegen

De volgende wegen zijn op zaterdag 14 en zondag 15 december 2019 van 09.00 uur tot 18.00 uur voor het verkeer afgesloten:

  • Keizerstraat (vanaf de Singel), Brinkpoortstraat (gedeelte tussen Singelstraat en Keizerstraat), Damstraat, Verzetslaan, Prinsenplaats, Golstraat, Roggestraat, Walstraat, Bergstraat, Bergkerkplein, Menstraat, Bergschild, Kerksteeg en Brink (gedeelte tussen Rijkmanstraat en Menstraat).
  • Als gevolg van de bovenvermelde afsluitingen zijn ook de Geert Grootestraat en Pikeursbaan (voorbij afslag Geert Grootestraat) voor auto’s niet bereikbaar. Ook de Vleeshouwerstraat, Grote en Kleine Overstraat zijn niet bereikbaar. Bestemmingsverkeer Houtmarkt / Pikeursbaan moet via Emmaplein / Houtmarkt.

Bovendien zijn vanwege de opstelling van de wachtrij in de Keizerstraat en de Brinkpoortstraat de (bedrijfs-/privé-)parkeerterreinen hieraan grenzend op zaterdag 14 en zondag 15 december 2019 van 09.00 uur tot 18.00 uur niet bereikbaar voor auto’s.

Beperkingen parkeren

Van vrijdag 13 december 2019 18.00 uur (vanwege wachtrij) tot zondag 15 december 2019  20.00 uur is het niet toegestaan auto’s te parkeren in de Brinkpoortstraat (tussen Singelstraat en Keizerstraat).

Van vrijdag 13 december 2019 12.00 uur (vanwege de opbouw) tot zondag 15 december 2019 20.00 uur is het niet toegestaan auto’s te parkeren in de Bergschild voor huisnummers 1-3, 7-9 en 2-8.

Van vrijdag 13 december 2019  18.00 uur tot zondag 15 december 2019 20.00 uur is het niet toegestaan auto’s te parkeren in het gebied van het Dickens Festijn: Walstraat – Golstraat – Damstraat – Roggestraat – Bergkerkplein – Bergstraat – Kerksteeg – Menstraat – gehele Bergschild en Rijkmanstraat (uitgezonderd vòòr huisnummers 2 tot en met 46 en 1 tot en met 31).

Daarnaast is het net als vorig jaar ook dit jaar niet toegestaan te parkeren in de gehele Verzetslaan.

Voertuigen die hier op genoemde data worden aangetroffen zullen op kosten van de overtreder worden verwijderd.

De parkeergarages Centrumgarage, Boreel, Brinkgarage, Stadspoortgarage (ingang Binnensingel) en parkeergarage Stationsplein (met uitzondering van parkeerdek Leeuwenbrug) zijn op 14 en 15 december 2019 geopend. Ook zijn er de reguliere parkeerterreinen: onder andere Beestenmarkt en Nieuwe Markt.

Invaliden parkeerplaatsen

Aan de Pothoofd ter hoogte van de Visman zijn beide dagen 8 extra invalidenparkeerplaatsen ingesteld.

Fietsers

De gemeente vraagt bezoekers die per fiets naar het evenement komen, hun fiets te stallen bij de volgende stallingplaatsen:

  • fietsenstalling Stationsplein (ondergronds)
  • Op de Keizer (achter de Hema)
  • het Lamme van Dieseplein
  • Gedempte Gracht
  • Leeuwenbrug

Informatie

Meer informatie vindt u op de pagina Dickens Festijn en www.dickensfestijn.nl.