Deventer- Het Deventer Ziekenhuis heeft op haar internetsite een speciale pagina aangemaakt  met informatie over de opnamestop naar aanleiding van het aantreffen van de MRSA-bacterie op de afdeling Neonatologie. Er blijken veel vragen te zijn over het MRSA-bacterie. Het Deventer Ziekenhuis beantwoord de meest gestelde vragen hieronder:

Wat is er aan de hand?
Op de afdeling Neonatologie van het Deventer Ziekenhuis is MRSA geconstateerd. Drie baby’s en twee medewerkers blijken drager te zijn van deze bacterie. Er is niemand ziek geworden van deze MRSA. Het Deventer Ziekenhuis wil deze bacterie niet binnen haar muren hebben. Om verspreiding te voorkomen, worden maatregelen genomen.
Wat is MRSA?
De Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus, kortweg MRSA, is een stafylokok. Stafylokokken zijn bacteriën die veel voorkomen bij gezonde mensen, zonder dat zij daar last van hebben. De MRSA is een bijzondere stafylokok die ongevoelig (resistent) is voor behandeling met de meeste antibiotica. In Nederland komt MRSA regelmatig voor in ziekenhuizen.
Hoe kun je MRSA krijgen?
Besmetting vindt bijna altijd plaats via huidcontact.
Wat zijn de ziekteverschijnselen?
Mensen kunnen MRSA bij zich dragen zonder ziek te zijn. De bacteriën zitten vooral op de huid en in de neus van deze ‘dragers’, maar kunnen ook in de keel, darmen en urine voorkomen. Dit MRSA-dragerschap is meestal van tijdelijke aard; men raakt de bacterie vaak ook weer vanzelf kwijt. MRSA kan soms huidinfecties veroorzaken. In zeldzame gevallen, met name bij mensen met verminderde weerstand, kunnen infecties ontstaan die behandeling behoeven.

Hoe werkt besmetting bij MRSA en wat kun je preventief doen?
Besmetting met MRSA vindt vooral plaats door direct huidcontact, voornamelijk via de handen. MRSA is vanwege de resistentie voornamelijk een probleem voor ziekenhuizen en verpleeghuizen, omdat daar mensen liggen met een verminderde weerstand. Er zijn aanwijzingen dat MRSA ook bij verschillende diersoorten voorkomt en van dier op mens wordt overgedragen. Vooral bij varkens kan dit voorkomen.
In Nederland wordt veel gedaan om verspreiding van MRSA in ziekenhuizen en verpleeghuizen te voorkomen.
Welke maatregelen neemt het Deventer Ziekenhuis?
  • De baby’s die MRSA drager zijn, zijn er niet ziek van geworden.
  • Alle baby’s die in het DZ liggen, worden in isolatie verpleegd, zodat overdracht van de bacterie van de ene naar de andere patient wordt voorkomen.
  • Alle medewerkers worden gecontroleerd op MRSA om verdere verspreiding te voorkomen.
  • Opvang van pasgeborenen wordt door extra isolatie-maatregelen op een veilige manier geboden. 
Mijn kindje heeft in het ziekenhuis gelegen, is er reden tot zorg?
De kans dat uw kind drager is geworden van de MRSA bacterie is klein. Om het volledig uit te zoeken, zijn de ouders van de kinderen die de afgelopen weken in ons ziekenhuis op de Neonatologie hebben gelegen, gebeld door onze kinderartsen. Ze zijn voorgelicht en hebben het advies gekregen om hun kind voor de zekerheid te laten testen op MRSA.
Waarom neemt het ziekenhuis deze maatregelen?
Het ziekenhuis wil uitsluiten dat kinderen en medewerkers elkaar per ongeluk besmetten en deze bacterie uitbannen.
 
Wat betekent dit voor de rest van de zorg in het Deventer Ziekenhuis?
De zorg in ons ziekenhuis gaat gewoon door.
 
Heeft dit ook consequenties voor de kinderafdeling of de kraamafdeling?
De zorg op de kinderafdeling en kraamafdeling gaat ook gewoon door. Ouders kunnen kinderen gewoon bezoeken. Er is geen reden tot zorg voor ouders die kinderen op deze afdeling hebben.
 
Waar gaan kindjes naartoe die niet op de neonatologie van het Deventer Ziekenhuis terecht kunnen?
Doorverwezen zieke kinderen kunnen veilig bij ons terecht voor beoordeling en acute zorg. De opname capaciteit in het Deventer Ziekenhuis is door de genomen maatregelen beperkt. Het kan voorkomen dat uw kind moet worden doorverwezen naar een ander ziekenhuis.
Deventer Ziekenhuis