Deventer- Op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij in 1863 gevierd. In Amsterdam is dit  inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement dat groots gevierd wordt en waar landelijk aandacht voor is.

Op zaterdag 29 juni 2019 organiseert het Etty Hillesum Centrum samen met Tai Hori, Keti Koti . De letterlijke vertaling is : “de kettingen doorbreken” Voor Deventer is het de eerste keer dat keti koti buiten de Surinaamse gemeenschap ook aandacht krijgt. Het is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Deventer, Deventer cultuur club en het Decadefonds.

Keti koti 2019 bestaat dit jaar uit drie onderdelen:

  1. Vanaf 22 juni is er een tentoonstelling te zien, ingericht door Richard Kofi.  Richard Kofi, verbonden aan o.a. het tropenmuseum is beeldend kunstenaar, artistiek onderzoeker en curator. Door zijn dékoloniale benadering richt hij zich vooral op omstreden erfgoed en kwesties van representatie en herinnering. Hij maakt tekeningen, schilderijen, publicaties, en ontwikkelt tentoonstellingen.
  2. Op 20 juni 20.00 uur is er een lezing over Deventer en slavernij door historicus Coen van Galen.
  3. Op zaterdag 29 juni is er tussen 12.00-17.30 uur een keti koti viering. Het wordt een afwisselend programma met een korte lezing, een performance, deelname aan een tijdlijn van familiegeschiedenis en een Keti Koti tafel,  muziek en eten.

Aan het programma op 29 juni doen mee:

Nancy Jouwe is dochter van een Indische moeder en een Papua vader. Zij studeerde Vrouwenstudies en Cultuurgeschiedenis in Utrecht en York.

Jouwe werkte meer dan 20 jaar in de NGO-sector als projectmanager, directeur en curator op het snijvlak van vrouwenrechten, transnationale bewegingen en kunst, cultuur & erfgoed. Ze is met name geïnteresseerd in vrouwenstudies. Jouwe houdt een lezing over sporen van slavernij.

Farida Nabibaks danst de performance Sporen van Tijd , over haar persoonlijke familiegeschiedenis.

In oktober 2014 verscheen er een interview met Farida in Trouw: ‘Van slavenkomaf’, waarin ze aangeeft een wond in zichzelf te voelen, een inferieur gevoel, dat aangeeft dat zij niet de ‘norm’ is en zich niet ‘thuis’ voelt in de wereld. Sindsdien focust ze zich op de doorwerking van het slavernijverleden in het heden. Ze start bij haar eigen ervaring, haar eigen patronen, vanuit het persoonlijke en komt uit bij het universele van ons mens-zijn.

 

Machiel Keestra is de mede oprichter van de Keti Koti Tafel, samen met zijn  vrouw Mercedes Zandwijken.  Zij ontwikkelden de dialoogtafel Keti Koti waar zowel witte als zwarte mensen bij elkaar komen om te praten over het dagelijks leven. Basis zijn vragen als ”Wie is je vader en wie is je moeder?” en Wat raakt je het meest als je aan je familie geschiedenis denkt en waarom?

De muziek is van trio Bungu Bungu

Adres:                   Etty Hillesum centrum Roggestraat 3 Deventer

Aanvang:            12.00-17.30 uur

De toegang:      €10,00

Aanmelden:        via administratie@ettyhillesumcentrum.nl