Deventer – Het Vogeleiland sluit het buitenseizoen af met een tweedaags evenement. Op zaterdag 24 en zondag 25 september treden er tussen 14.30 – 16.30 uur diverse artiesten op. Publiek wordt daarnaast van harte uitgenodigd om kennis te maken met de nieuwste bewoners van het eiland. Een aantal kleurrijke siervogels neemt intrek in de gerenoveerde eivormige volière.

Muziekprogramma

Op zaterdag 24 september treedt een drietal artiesten op. Xillan Macrooy (foto) is een singer￾songwriter en maakt aanstekelijke alternatieve pop en r&b. Xillan werd geboren in Paramaribo, waar de diversiteit even weelderig en kleurrijk is als het tropisch regenwoud. In het werk van Xillan (de jongere broer van Songfestivalzanger Jeangu Marcrooy) komen de Surinaamse mengelmoes aan culturen en zijn Amerikaanse en Europese muzikale helden samen in een bijzondere mix. Naast Xillan zijn op zaterdag singer-songwriter Sanne Cordes en dj Bastiaan van Vuuren te zien en te horen. Op zondag is het de beurt aan de groep Senso om het buitenseizoen op spetterende wijze af te sluiten. De optredens staan gepland tussen 14.30 – 16.30 uur. De toegang is geheel gratis. Het muzikale programma is tot stand gekomen in samenwerking met Brut en New Deventer Collective.

Nieuwe bewoners

In het slotweekend wordt ook een nieuwe groep siervogels geplaatst. De vogels verblijven in de pas gerenoveerde Eivormige volière. De actieve Vogel Werkgroep van de Stichting Vogeleiland heeft een zorgvuldig plan voor de samenstelling van de vogels gemaakt. De soorten passen goed bij elkaar en hebben dezelfde soort zorg nodig. Bijzonder is dat een deel van de nieuwe bewoners is gedoneerd door leden van de Deventer Vogelvrienden.

Komend jaar is de andere volière aan de beurt en wordt ook gekeken naar de populatie loslopende vogels op en om het eiland. Geïnteresseerden kunnen het hele weekend de nieuwe bewoners bewonderen. Op zaterdag zijn leden van de Vogel Werkgroep aanwezig om extra uitleg te geven en vragen te beantwoorden.

Geslaagd seizoen

Freekje Vervoord, voorzitter van Stichting Vogeleiland, kijkt terug op een geslaagd seizoen.

‘We hebben een zeer divers programma kunnen presenteren’, vertelt Vervoord, ‘waarmee we het publiek wekelijks muzikaal hebben kunnen verrassen. Dat is precies wat we voor ogen hadden: unieke acts op een unieke plek. We zijn er daarnaast trots op dat we door zijn gegaan met het mooier maken van het Vogeleiland. De nieuwe vogels zijn een kers op de taart. Dat smaakt naar meer, dus achter de schermen zijn we al druk met de plannen voor volgend jaar.’