Deventer – Het Deventer Ziekenhuis heeft van de Borstkankervereniging Nederland (BVN) weer het roze lintje gekregen voor goede borstkankerzorg.


Ziekenhuizen die het lintje willen hebben, moeten voldoen aan diverse criteria van de BVN. Het DZ heeft weinig patiënten waarbij na de eerste operatie kwaadaardig weefsel achterblijft. Ook is er veel waardering van patiënten, zo blijkt uit onderzoek. Verder is het roze lintje verleend omdat patiënten snel worden geholpen en diagnostiek zoveel mogelijk op één dag wordt gepland. Daardoor hoeven vrouwen niet onnodig lang in onzekerheid te verkeren.

BVN verstrekte dit jaar aan liefst 78 ziekenhuizen een roze lintje, maar plaatst ook kritische kanttekeningen. Zo moeten ziekenhuizen beter uitleggen wat de mogelijke latere gevolgen zijn van behandelingen, bijvoorbeeld voor het werken, krijgen van kinderen en seksualiteit.

“Wij vinden het heel belangrijk deze latere gevolgen al vooraf goed te bespreken. Juist omdat de gevolgen zo ingrijpend kunnen zijn”, reageert mammachirurg dr. Harry de Vries van het DZ. “We geven daarnaast een vragenlijst waarop patiënten kunnen aangeven welke onderwerpen ze in ieder geval met ons willen bespreken. Bijvoorbeeld of er na de operatie beperkingen zijn voor je werk of je hobby’s. Verder vullen patiënten bij ons een Lastmeter in. Daarin kun je aangeven in welke mate je last hebt van bepaalde problemen, bijvoorbeeld emotioneel of sociaal. Ook dat gebruiken we om eventuele problemen vroeg te signaleren en te bespreken.”

Via www.monitorborstkanker.nl is de borstkankerzorg in Nederlandse ziekenhuizen te vergelijken.