Deventer- De Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2014 gaat naar de Nederlandse geluidskunstenaar Geert-Jan Hobijn. Hij ontvangt de prijs op basis van zijn gehele oeuvre. De prijs wordt uitgereikt op donderdag 6 november 2014 in de Bergkerk te Deventer, waar Hobijn tevens zijn tentoonstelling ‘Om’ zal openen.

Geert-Jan Hobijn (Amsterdam, 1959) is geluidskunstenaar, afgestudeerd in fiscaal recht en studeerde kunst aan de Rijksakademie in Amsterdam. Begin jaren tachtig begon hij het eigen platenlabel Staalplaat, dat onder meer bestond uit een radioprogramma, winkel en tijdschrift. Om zich meer te concentreren op zijn kunstzinnige fascinatie voor geluid, richtte Hobijn rond 2000 het platform Staalplaat Soundsystem op. Via dit platform werkt hij, vaak samen met anderen, aan zeer uiteenlopende geluidsprojecten zoals de mechanische orkesten, die worden samengesteld uit allerlei consumentenelektronica. Over de mechanieken en de manier waarop zijn werken in elkaar zitten, doet Hobijn niet geheimzinnig: als mensen zien waar het geluid vandaan komt, gaan ze makkelijker mee in de beleving. De interactiviteit en de zichtbare mechanieken van de werken blijken kinderen enorm te fascineren. Sinds 2005 geeft Hobijn daarom ook workshops ‘instrumenten bouwen’ voor kinderen.

De onafhankelijke jury, bestaande uit voorzitter Olof van Winden, Alex Adriaansens, Joost Rekveld en Margriet Schavemaker, is eensgezind positief over de wijze waarop Hobijn met zijn interactieve installaties mensen weet te raken. ‘Hobijn hoort in alledaagse geluiden geen lawaai, maar mogelijk bruikbare klanken. Hij hanteert een ander onderscheid tussen geluid, lawaai en muziek dan de meeste mensen en is daarbij grenzeloos nieuwsgierig naar de mogelijkheden van geluid en de effecten ervan op de omgeving. Hij produceert speelse geschenken voor de gemeenschappen waarin en waarmee hij werkt. In een tijd waarin de kloof tussen kunst en de samenleving soms onoverbrugbaar lijkt, kunnen kunstenaars als Hobijn een verschil maken. De jury wil Hobijn belonen voor de consistente bijdrage die hij de afgelopen jaren heeft geleverd aan het hedendaagse culturele landschap waarin techniek en kunst samen opereren’, aldus Olof van Winden.

Karin Sluis, algemeen directeur van ingenieursbureau Witteveen+Bos, zal op donderdag 6 november 2014 de prijs uitreiken. Karin Sluis: ‘Het bijzondere van het werk van Geert-Jan Hobijn is dat hij alledaagse geluiden – en dus technieken – gebruikt in zijn werk. Zijn kunstwerken zijn een vorm van experimenteren en continu onderzoeken en evolueren in de tijd. Deze manier van vernieuwing tot stand brengen herkennen we bij Witteveen+Bos. De ontwikkeling van ons bedrijf wordt gekenmerkt door stabiele groei en een evolutionaire stijl van veranderen’.

Tijdens zijn expositie ‘Om’, die wordt ingericht ter gelegenheid van de Kunst+Techniek-prijs 2014, wordt door Geert-Jan Hobijn in de kerk een binnenversie van Composed Nature verwezenlijkt. Centraal geplaatst in de kerk vormen 66 bomen een ruisend bos waarmee nieuw geschreven composities worden gespeeld. Tevens ontwikkelt Hobijn speciaal voor de kleine torenkamer een nieuw werk met de titel Letterlijk muziek. De expositie is te bezoeken van 7 november tot 7 december 2014 in de Bergkerk in Deventer.