Deventer – Op vrijdag 27 november jongstleden was de eerste Meet & Eat in Deventer. Er waren 44 gastgezinnen Present die 88 vluchtelingen aan tafel hebben gehad. Hartverwarmende reacties bij afloop. Het was ook best even spannend voor zowel gastgezin als gasten.

Aan de Meet & Eat avond gaven de gastgezinnen achteraf een rapportcijfer, gemiddeld een 8,5. En de meesten willen de volgende keer weer meedoen. Ook de gasten hebben het als bijzonder en hartverwarmend ervaren, een avond Nederlandse gastvrijheid. Regelmatig vragen ze op het AZC: ‘When can we sign up again?’. Voldoende redenen om hier een vervolg aan te geven.

Situatie Deventer – Schalkhaar
Op het AZC in Schalkhaar verblijven meestal zo’n 500 vluchtelingen. Momenteel zijn dat er zelfs meer, waarvan er ongeveer 200 vluchtelingen in de PrePOL (Pre Proces-Opvang-Locatie) fase. Deze 200 vluchtelingen zijn allemaal mannen. Juist deze mannen willen we een moment bieden om even uit de massaliteit van de opvang te komen en in een huiselijke sfeer plaatsgenoten te ontmoeten. Daarom organiseren we ook in Deventer een Meet & Eat event. Vanuit andere plaatsen is hier al ervaring mee opgedaan. De belangstelling hiervoor was groot en de verhalen waren mooi. Er ontstonden bijzondere ontmoetingen. Klik hier voor een ervaringsverhaal van een deelnemer.

coa-schalkhaar

 

 

 

 

Hoe gaat het in zijn werk:
Als gastgezin of als kring/ groep meld je je aan op deze website (Gastgezin- aanmelden). Door je als groep aan te melden kan bijvoorbeeld ook een alleenstaande vrouw aanhaken. Zorg wel dat je een gastadres vormt waarbij ook een of meerdere mannen aanwezig zijn.

De mannelijke vluchtelingen, meestal uit Syrië of Eritrea, melden zich aan via een ander systeem op het AZC Schalkhaar.

U wordt als gastgezin gekoppeld aan twee mannen uit het AZC, zij zijn nog maar zeer kort in Nederland. De kans is aanwezig dat zij geen of weinig Engels spreken. Dit is ook een reden dat we met tweetallen werken. Maar ook dan zal het gesprek mogelijk niet eenvoudig zijn. Echter op creatieve manieren is er zeker communicatie mogelijk, denk aan google-translate (kan Arabisch uitspreken), andere vertaalprogramma’s, tekeningen, plaatjes (google afbeeldingen), foto’s, handen en voeten, enz.. Belangrijk is het te beseffen dat uw gebaar van gastvrijheid en het aanbieden van contact iets moois is voor de ander.

Op vrijdagavond 27 november staan de vluchtelingen klaar. Met hen heb je deze avond een bijzondere ontmoeting rondom de maaltijd.

Het kan zijn dat er uiteindelijk minder vluchtelingen zijn dan zich hadden aangemeld, bijvoorbeeld doordat een aantal mannen moesten vertrekken naar een aanmeldcentrum elders in het land, en dat er hierdoor voor u onverhoopt geen vluchtelingen klaar staan. Als we dit tijdig weten laten we dit natuurlijk weten, maar anders hopen we dat u hier flexibel mee om wilt gaan. Mogelijk kunt u dan uw buren voor de maaltijd die al klaar staat uit nodigen.

Uitgangspunten voor gastgezin

 • Je woont in de gemeente Deventer;
 • Vrijdagavond 27 november houd je vrij;
 • Bij jou als gastgezin zijn minimaal 2 volwassenen aanwezig, onder wie minimaal 1 man;
 • Je beschikt over een auto om de mannen op te halen en terug te brengen, de vluchtelingen per fiets vervoeren is geen optie;
 • Je hebt de bevestigingsmail die je toegestuurd krijgt (met o.a. informatie over eten) gelezen voordat je je gasten komt ophalen.


  Verloop avond

 • Als gastgezin haal je zelf met de auto de mannen op (tussen 17.00 en 17.30 uur);
 • Bij het ophalen heb je een uitgeprinte bevestigingsmail mee;
 • Je geniet van de meet & eat bij jou thuis;
 • Je brengt de mannen terug naar het AZC (uiterlijk 21.30 uur).

Wil je je ook inzetten om enkele vluchtelingen een gezellige en waardevolle avond te bezorgen? Meld je dan aan voor het Meet & Eat event op vrijdag 15 januari aanstaande en nodig twee vluchtelingen uit als gast bij jou aan je eettafel.

Wanneer? Vrijdag 15 januari 2016
Afhalen gasten: tussen 17.00 en 17.30 uur
Terugbrengen: uiterlijk 21.30 uur

De inschrijving voor deze Meet & Eat avond start op maandag 4 januari.