Deventer – In De Vijfde Hoek langs de Leonard Springerlaan komen 6 passiefwoningen. De gemeente heeft voor de bouw van deze projectbouwwoningen een intentieovereenkomst gesloten met Villa Nova Bouw BV, gespecialiseerd in de bouw van zeer energiezuinige woningen.

Villa Nova Bouw BV gaat de 6 passiefwoningen realiseren in de punt tussen de Leonard Springerlaan en De Vijfhoeksweg. Deze locatie heet “Het Accent”. Kenmerk van het passiefhuis is een aangenaam binnenklimaat in combinatie met een zeer laag energieverbruik. Villa Nova Bouw BV heeft eerder passiefwoningen gerealiseerd, onder andere in De Vijfhoek.

Markante gebouwen

Langs de Leonard Springerlaan staan al enkele markante gebouwen op centrale punten in de wijk. Zoals bijvoorbeeld het centrum van De Vijfhoek (het Baken), de entrees van de afzonderlijke wijken of de kruisingen van de Leonard Springerlaan met de oude landwegen. De locatie het Accent in het plangebied De Vijfde Hoek is in het beeldkwaliteitplan van De Vijfde Hoek aangemerkt als markant punt langs de Springerlaan.

Voor de verwarming van het passiefhuis is jaarlijks maximaal 15 kWh per m2 woonoppervlak nodig. Dit staat gelijk aan circa 1,5 m3 gas per m2 per jaar. Deze uitzonderlijke energieprestatie is voornamelijk te danken aan het ontwerp van de woning met veel glas op het zuiden, de hoogwaardige isolatie in de kap, vloer en wandconstructie. Verder zijn de speciale passiefhuis kozijnen uitgevoerd met 3-laags isolatieglas.

Positieve ontwikkeling

Wethouder Frits Rorink is blij met deze ontwikkeling en geeft aan dat hij het positief vindt dat de markt ingaat op de steeds toenemende vraag van particulieren naar passiefwoningen.