Deventer- Rob Kramer ontving dinsdagavond 22 maart uit handen van wethouder Robin Hartogh Heys de Zilveren Legpenning tijdens zijn afscheid als directeur van productiehuis Oost-Nederland.

Rob begon in 1995 als directeur van het Burgerweeshuis. Hij zat niet stil; hij bedacht  vernieuwende  producties. Er werden grenzen verlegd. De stad werd verrast met producties als: Rock meets Classic, Deventer Kamerorkest met een pop-band op de Brink, House versus Harmony, Stedelijk Orkest Lebuinus met housemuziek Lola Tanzt, hedendaagse dans bij de Duitse film Lola Rennt.

Dit succes leidde er toe dat  Rob met steun van provincie en gemeente een haalbaarheidsstudie kon doen naar het opzetten van een productiehuis voor popmuziek. In 2001 gestart als een soort spinn-off van het Burgerweeshuis en vanaf 2005 zelfstandig, als Productiehuis Oost Nederland.

Een nieuw productiehuis: motor van vernieuwing

Productiehuis ON, mede dankzij substantiële steun van de provincie Overijssel, heeft zijn vruchten afgeworpen. 1 van de eerste  producties,  No Blues,  is nog steeds aan het touren tot in het verre buitenland. We kennen allemaal  de succesvolle vlucht van Kyteman. Binnen 1 jaar top act op alle grote festivals in Nederland

Ondanks de landelijke en internationale successen bleef Rob ook in Deventer actief.
Samen met boekhandel Praamstra en het Burgerweeshuis organiseerde hij Praamstra Live; 2 jaar lang elke vrijdagmiddag om 17.00 een gratis concert van een professionele artiest, die ‘s avonds op 1 van de stadpodia staat, live in boekhandel Praamstra.
Rob was mede initiator van samenwerking met de productiehuizen Generale Oost in Arnhem en de Wintertuin in Nijmegen. De Nieuwe Oost heeft prachtige nieuwe samenwerkingsvormen tussen popmuziek theater, dans en poëzie voortgebracht.

En als laatste: onze stadsdichter Johanneke: een multi-talent, gescout door Rob en met steun van het Productiehuis zet ze haar eerste stappen als professioneel artiest.

Rob heeft zich onderscheiden als grensverlegger, met een scherp oog voor talent en een echte ondersteuner die talenten helpt zichzelf te ontwikkelen.

“Unusual stuff for normal people”

Zijn werk wordt gekenmerkt door een grenzeloze inzet, letterlijk en figuurlijk; hij heeft met zijn werk grote betekenis gehad voor de popcultuur in Deventer en Oost Nederland. Rob heeft daarmee bijgedragen aan het sterke beeld van Deventer als vernieuwende en ondernemende cultuurstad.

Grensverleggend in zijn aanpak, vernieuwend in zijn producties. Samenwerking was daarbij het sleutelbegrip. “Unusual stuff for normal people” was zijn slogan.

Productiehuis ON kreeg in 2015 de Stadspromotie prijs van Deventer.

Naast zijn werk als directeur van Burgerweeshuis en Productiehuis heeft Rob verschillende nevenactiviteiten ontplooid in Deventer, zoals:

  • Voorzitter van de Stichting Rollecate Ateliers
  • Bestuurslid van de Stichting Kunstenlab
  • Docent aan de Popacademie van Artez Hogeschool voor de Kunsten in Enschede.

De laatste jaren was hij enthousiast presentator van de succesvolle catchavonden in het Havenkwartier.

thumbnail (3)