Wijhe/Zwolle- De rechtbank in Zwolle heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak van de brute overval op twee bejaarde broers te Wijhe. Eén van de twee verdachten is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. De andere verdachte is vanwege het ontbreken van voldoende wettig bewijs vrijgesproken van betrokkenheid bij deze overval.

DNA-sporen

Op basis van forensisch bewijs (DNA-sporen) is de rechtbank van oordeel dat één van de twee verdachten rechtstreeks te linken is aan de overval. Op een handschoen van hem is zowel bloed van één van de slachtoffers als dna van de verdachte aangetroffen. Ook op in beslag genomen schoenen zaten bloedsporen van de slachtoffers en een DNA-spoor van deze verdachte. De verdachte is ook veroordeeld voor zware mishandeling van een van de bejaarde broers. Bij de overval is veel geweld gebruikt.

Inbraak Vaassen

De andere zaak waarvoor de verdachten samen met een derde man terecht stonden, heeft geresulteerd in een veroordeling van alle drie. De drie verdachten probeerden in april vorig jaar in te breken in een tabakszaak in Vaassen. De verklaring van twee van de verdachten waarom zij op dat moment ter plaatse waren, is door de rechtbank als ongeloofwaardig terzijde geschoven. De derde verdachte heeft op zitting bekend bij deze poging diefstal betrokken te zijn geweest. Dat er bij die inbraak geweld zou zijn gebruikt, is niet bewezen geacht, onder meer omdat er geen wapens zijn aangetroffen. Voor hun betrokkenheid bij de poging inbraak in Vaassen zijn de tweede en derde verdachte veroordeeld tot gevangenisstraffen van 48 dagen en drie maanden.

rechtbank