Twello- Vandaag om 13 uur was de feestelijke opening van een nieuw schoolplein voor de leerlingen van de Martinusschool uit Twello. Zij hebben met steun van de Johan Cruyff Foundation, bijdrages uit het Rabobank-Coöperatiefonds en de gemeente Voorst een zogeheten ‘SCHOOLPLEIN-14’  gerealiseerd. Dit is het eerste SCHOOLPLEIN-14 in de gemeente Voorst. Met het project SCHOOLPLEIN-14 wil de Johan Cruyff Foundation kinderen, tijdens maar ook ná schooltijd, uitdagen om samen meer te sporten en te spelen. Want sport en spel is net zo belangrijk voor de ontwikkeling van een kind als leren lezen en schrijven.

Volleybalinternational zet eerste stappen
De opening wordt gedaan door volleybalinternational (en oud-leerling van de Martinusschool) Robert Horstink. Samen met wethouder Harjo Pinkster. Op het schoolplein zijn lijnen en kleurvakken (coatings) aangebracht. Door deze coatings worden de leerlingen meer uitgedaagd om samen te sporten en te spelen. Ook kreeg de school een sportpakket en spellenhandboek om actief met de leerlingen aan de slag te gaan op hun SCHOOLPLEIN-14. Naast het stimuleren van het samen sporten en spelen, biedt SCHOOLPLEIN-14 aan leerkrachten structuur en overzicht op het schoolplein, laat het ook minder sportieve kinderen bewegen, stimuleert het de creativiteit van kinderen om vooral zelf spelletjes te bedenken en vermindert het ‘opstootjes’ op het schoolplein.

14 regels van Johan Cruijff
De 14 regels van Johan Cruijff spelen bij SCHOOLPLEIN-14 een belangrijke rol. Het schoolplein is een ontmoetingsplek waar thema’s als respect voor elkaar, gezondheid, integratie, ontwikkeling en samen spelen centraal staan. Die thema’s worden vormgegeven door de ‘14 regels van Johan Cruijff’. Zij zijn terug te vinden op elk SCHOOLPLEIN-14 en elk ‘Cruyff-Court’ ter wereld. De ambitie van de Cruyff Foundation is om in heel Nederland schoolpleinen te creëren waar kinderen worden uitgedaagd om samen te sporten en te spelen. Als het aan de Cruyff Foundation ligt, heeft straks iedere basisschool een Schoolplein14.

Albert Heijn, landelijk partner van JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht), zorgde tijdens deze opening voor gezonde hapjes en flesjes water.