Voorst- Betrokkenheid bij een hennepkwekerij is een 68-jarige man uit Voorst duur komen te staan. De rechtbank veroordeelt de man tot een geldboete van 2.000 euro voor het beschikbaar stellen van een schuur die op zijn op zijn grond staat. Deze schuur werd gebruikt voor het inrichten en beheren van een hennepkwekerij.

Warmtemeting
Bij de politie was informatie binnengekomen dat er in een schuur in Voorst een hennepkwekerij zou zijn. Bij een warmtemeting op 29 maart 2013 constateerde de politie een duidelijke afwijking in het warmtebeeld bij 1 van de schuren van de man. Op 4 april 2013 is de politie de schuur binnengetreden en trof daar ongeveer 394 hennepplanten aan. Er werden ook een grote waterbak, plantenvoeding en andere materialen voor de kwekerij aangetroffen.

De man uit Voorst verklaarde dat de schuur waarin de hennepkwekerij is aangetroffen van hem was. Via de broer van de man was hij in contact gekomen met mensen die een plantage wilden aanleggen. De man wist niet van wie de hennepkwekerij was en ook niet wie de kwekerij onderhield. Ook de zoon van de man verklaarde dat zijn vader afwist van het bestaan van de kwekerij.

Geldboete en vrijspraak
De rechtbank leidt uit deze bewijsmiddelen af dat er sprake is van betrokkenheid van de man bij de hennepkwekerij. Voor deze betrokkenheid krijgt de man een geldboete.

Uit de bewijsmiddelen komt niet naar voren dat de man de kwekerij heeft ingericht of onderhouden. Verder ontbreekt er bewijs dat sprake was van een bewuste en nauwe samenwerking bij het beheren van de hennepkwekerij. Ook kan niet worden bewezen dat er sprake is geweest van een samenwerking bij de diefstal van stroom. Het beschikbaar stellen van de schuur wil niet zeggen dat de man medeplichtig was aan diefstal van stroom. Daarom spreekt de rechtbank de man vrij voor betrokkenheid van het inrichten en beheren van de hennepkwekerij en de diefstal van stroom .