Voorst- Gft-afval wordt verwerkt tot compost. Dit is goedkoper dan verbranden en beter voor het milieu. Het goed scheiden van Gft-afval is belangrijk, want als het Gft-afval teveel verontreinigd is met andere stoffen dan is het niet meer direct composteerbaar en moet alsnog een duurdere verbranding van het afval plaatsvinden. De gemeente houdt toezicht op de inhoud van Gft-containers. Meestal gaat het goed maar er worden helaas ook overtredingen geconstateerd. In deze laatste gevallen plakt de gemeente een gele sticker en bij meer ernstige gevallen of herhaald overtreden een rode sticker op de betreffende container.

Biologisch afbreekbare zakken met keurmerk
Als u zakken in uw container gebruikt dan zijn alleen biologisch afbreekbare zakken met een keurmerk geschikt voor de Gft-container.

Gele sticker, waarschuwing
De gemeente plakt een gele sticker als er verkeerd afval wordt aangetroffen in de Gft-container. Als de gemeente op dezelfde container een volgende keer weer een overtreding constateert dan wordt er een rode sticker op geplakt en zal de container niet geleegd worden.

Rode sticker, geen lediging
De gemeente plakt een rode sticker bij een herhaalde overtreding of als er een grote hoeveelheid fout afval wordt aangetroffen in de Gft-container. Bij een tweede rode sticker wordt er ook een boete opgelegd.

Wel in de Gft-container
Groente-, fruit- en tuinafval, gekookte etensresten, vis- en vleesresten, notendoppen, eierschalen, gestold vet, thee- en filterzakjes (met koffiedik), keukenpapier, mest van kleine huisdieren zoals cavia’s en konijnen, composteerbare kattenkorrels met milieukeur, stro etc.

Niet in de Gft-container
Melk- en vruchtensappakken, niet composteerbare kattenbakkorrels, zand, vogelkooizand, plastic- en pedaalemmerzakken, stofzuigerzakken (ook niet de inhoud hiervan), luiers.