Zwolle – Raalte – Haarle- Twee voormalige agenten moeten 30 maanden de gevangenis in omdat ze een vrouw seksueel hebben misbruikt. De agenten gaven de vrouw, die behoorlijk gedronken had, een lift in hun dienstauto toen zij ’s nachts uit een discotheek kwam. In plaats van haar direct naar huis te brengen namen ze haar mee naar een rustige plek, waar zij seks met haar hadden.

Carnaval

De vrouw had in de discotheek in Raalte carnaval gevierd. Rond middernacht ging ze alleen naar buiten om naar huis te lopen. Een stuk verderop kwamen de twee agenten in hun dienstauto naast haar rijden. Zij boden aan haar naar huis te brengen, waarna de vrouw bij hen instapte. In plaats van haar veilig weg te brengen namen ze haar mee en hadden zij seks met haar. Pas daarna brachten de agenten haar naar haar verblijfadres. Achteraf hebben zij geprobeerd om een mutatierapport in het politiesysteem te vervalsen zodat het leek alsof het verhaal van de vrouw niet klopte.

Vertrouwen

De agenten hebben het vertrouwen dat mensen in de politie hebben ernstig beschadigd. De agenten hebben de vrouw ook in een onzekere positie gebracht omdat ze niet wist of ze in haar aangifte geloofd zou worden. Het was immers haar woord tegen dat van twee politiemensen, aldus haar slachtofferverklaring.

Diskrediet

De agenten hebben daarnaast de politie in het algemeen in diskrediet gebracht. Een politieagent hoort hulp te bieden aan mensen die dat nodig hebben. In plaats van dat te doen hebben deze agenten misbruik gemaakt van een vrouw die vertrouwen in hen had. Daarna hebben ze daarover gelogen in mutatierapporten. De rechtbank neemt dat de agenten ernstig kwalijk. Dat de agenten in functie strafbare feiten gepleegd hebben vindt de rechtbank strafverzwarend. Naast de gevangenisstraf moeten de agenten de vrouw een schadevergoeding van 1.200 euro betalen.