Oost-Nederland – TGO Cold Case in de politie-eenheid Oost-Nederland heeft haar eerste succes geboekt. In een onderzoek naar een verkrachtingszaak die dateert uit 1996, is een aanhouding verricht. Het team kwam een 54-jarige man uit Deventer op het spoor na een DNA-match. Deze aanhouding is de eerste sinds de oprichting van het TGO Cold Case in Oost-Nederland.

De verkrachting vond plaats op 1 oktober 1996 op de Coehoornsingel in Zutphen. De aangeefster, een momenteel 58-jarige vrouw uit Emmen, werd die avond door twee mannen gedwongen in een auto te stappen en meegenomen naar een parkeerplaats. Daar werd ze door één van de twee verkracht, terwijl de ander buiten de auto bleef staan. De vrouw is vervolgens even verderop weer uit de auto gezet en achtergelaten. Het onderzoek dat daarop volgde, leverde geen verdachten op.

DNA-databank

Destijds werd een DNA-daderspoor veiliggesteld, maar het profiel van de verdachte zat op dat moment niet in de DNA-databank. Dit veranderde echter in 2013, toen de Deventenaar zich schuldig maakte aan een strafbaar feit en daarvoor veroordeeld werd. De man moest in het kader van de ‘Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden’ zijn DNA afstaan, waardoor zijn profiel alsnog in de databank terecht kwam. Toen TGO Cold Case de zaak eind 2013 opnieuw tegen het licht hield, had dat een DNA-match tot gevolg. Een maatwerk-TGO dat onder de naam ‘Alfa’ opereerde, heeft de zaak vervolgens verder onderzocht wat resulteerde in een aanhouding. De verdachte is in gevangenhouding gesteld voor een periode van 90 dagen in afwachting van zijn terechtzitting. Het slachtoffer is inmiddels op de hoogte gebracht van de aanhouding.