Deventer- De politie heeft dinsdagochtend in Deventer, Etten-Leur en Wierden drie mannen van 51, 36 en 34 jaar aangehouden, die verdacht worden van het plegen van diefstallen van trekkers met opleggers en het verduisteren van ladingen. Bij een 33-jarige vrouw uit Etten-Leur en een 47-jarige vrouw uit Breda zijn in de woning vuurwapens aangetroffen. De vrouwen zijn hiervoor aangehouden.
Transportbedrijf
Het onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket is gestart nadat er in maart 2014 verschillende aangiftes zijn gedaan van ladingdiefstal. De verdachten namen hiervoor tijdelijk een transportbedrijf in gebruik en haalden onder de naam van dit bedrijf verschillende ladingen op, die vervolgens niet meer bij de afnemer werden afgeleverd. De totale waarde van de ontvreemde ladingen wordt geschat op 240.000 euro. Tijdens het onderzoek is naar voren gekomen dat niet alleen de lading maar ook trekkers en opleggers werden gestolen.
Doorzoekingen
Bij de 12 doorzoekingen van panden in Etten-Leur, Breda, Oud-Gastel, Loenen, Deventer, Wierden en Apeldoorn trof de politie vijf gestolen trekkers en zes gestolen opleggers aan. Daarnaast werden onder andere een Range Rover, een Mercedes ML, een VW Transporter en verschillende aanhangwagens aangetroffen die ook gestolen waren.
Gestolen lading
Van de ladingen die in maart verdwenen zijn onder andere een aantal roldeuren, pallets drank en een partij hout teruggevonden. Op enkele van de gestolen opleggers was de lading nog aanwezig. Deze opleggers zijn zeer recent in Sliedrecht en Dordrecht als gestolen gemeld. In één van de panden werd een ontmantelde hennepkwekerij aangetroffen.
Crimineel vermogen
Naast het strafrechtelijk onderzoek is er een onderzoek gestart naar het crimineel verkregen vermogen van de verdachten. Het openbaar ministerie wil het geld dat de verdachten vermoedelijk verdiend hebben met de criminele activiteiten terugvorderen om de slachtoffers schadeloos te stellen. Om die reden is er beslag gelegd op twee speedboten, een sloep, een BMW M5, meerdere dure horloges en andere luxe goederen.