Regio- Het aantal zomerinbraken in de provincie Overijssel is afgelopen zomer met 15,7 procent gedaald ten opzichte van de zomer in 2017. Op gemeentelijk niveau bestaan er ook grote verschillen in het aantal inbraken. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer, op basis van de meest recente Politiegegevens.

Ontwikkeling Overijssel sterker dan landelijk
In de zomermaanden juli en augustus van 2018 waren er in de provincie Overijssel in totaal 600 inbraakincidenten. Dit waren er 112 minder dan in de zomerperiode van 2017, waarin nog 712 keer werd ingebroken. Overijsselaars hebben te maken met een daling van 15,7 procent. Dit is een daling die sterker is dan de landelijke trend; die een daling laat zien van 14,1 procent.

Gemeentelijke verschillen

Inwoners van Overijssel hadden vorige zomer over de gehele provincie last van 25,9 inbraakincidenten per 100.000 inwoners. De gemeente Hengelo heeft te maken met de minst gunstige inbraakcijfers. Hier is het aantal inbraken per 100.000 inwoners 106,6. Ook in Enschede (89,3), Losser (79,6) en Oldenzaal (69,1) wordt er, per 100.000 inwoners, relatief vaak ingebroken. Aan de andere kant van het spectrum hebben de gemeenten Dinkelland (0), Zwartewaterland (8,9) en Olst-Wijhe (11,1) de beste papieren in de provincie.

Voordelen van inbraakpreventie

Het ministerie van Veiligheid en Justitie voert al jaren campagne middels het ‘Maak het ze niet te makkelijk’ initiatief. Hierbij wordt woninginbraakpreventie onder woningeigenaren en huurders geprobeerd te stimuleren. ‘’Dit doet de overheid bijvoorbeeld door te wijzen op het PKVW-certificaat en de Borg-norm; waarmee, naast veiligheidsvoordelen, ook financiele voordelen gemoeid gaan. Zo krijgen mensen die hun woning degelijk beveiligen, doorgaans korting op hun inboedelverzekering’’, aldus Rianne Veerman – verzekeringsdeskundige bij Independer.

Bekijk alle statistieken van het onderzoek in het dossier zomerinbraken van Independer.

Bron tekst en foto politie Deventer