Zwolle/Deventer- De rechtbank Overijssel veroordeelt een 60-jarige man uit Deventer tot 20 maanden celstraf voor de zware mishandeling van zijn broer. Tijdens een ruzie op 25 juli 2013 op het woonwagenkamp stak de man zijn broer in het gezicht. Het mes is nooit gevonden.

De man is vrijgesproken van een poging tot doodslag. Het is niet bewezen dat hij zijn broer van het leven probeerde te beroven. De rechtbank oordeelt dat het niet duidelijk is wat voor mes er is gebruikt, meer in het bijzonder wat de lengte en de scherpte van het lemmet was en welke handelingen de man met het mes heeft verricht.

Forse straf voor bekende van justitie

Ondanks dat de man is vrijgesproken van de zwaardere beschuldiging van een poging tot doodslag is een forse gevangenisstraf nodig. De 60-jarige Deventenaar is geen first offender. Integendeel. De man kent een justitieel verleden van ruim veertig jaar, waarbij hij vele malen wegens (zeer) ernstige geweldsmisdrijven is veroordeeld tot vaak langdurige gevangenisstraffen.

Geen inzicht in problematiek

De man krijgt geen TBS met dwangverpleging opgelegd, zoals de officier van justitie eiste. De rechtbank stelt voorop dat TBS ook opgelegd kan worden aan verdachten die niet meewerken aan het onderzoek, maar dan moet op een andere manier worden vastgesteld dat de verdachte lijdt aan een geestelijke stoornis. Uit het onderzoek in het Pieter Baan Centrum bleek wel dat de man alcoholverslaafd is, maar dat niet kan worden vastgesteld dat hij onder invloed van die stoornis dit feit pleegde.

Uit het dossier blijkt niet of en op welke wijze in het verleden is geprobeerd om de verdachte te behandelen of te begeleiden. Hoewel het openbaar ministerie (OM) hem beschouwt als een veelpleger, heeft het OM niet overwogen om een minder ingrijpende sanctie dan TBS met dwangverpleging te eisen, zoals de maatregel Inrichting Stelselmatige Daders (ISD).

(Bron: www.rechtspraak.nl)