Regio- De donkere wintermaanden staan weer voor de deur. Vaak een gezellige periode. Maar ook een tijd waarin traditiegetrouw de meeste inbraken worden gepleegd.

Aan onverlichte woningen zien inbrekers ’s avonds dat bewoners niet thuis zijn. Bovendien zijn er minder mensen op straat, waardoor er minder zicht is op verdachte situaties. Om te voorkomen dat inbrekers tijdens deze donkere dagen hun oog op uw woning laten vallen, kunt u er zelf voor zorgen dat u het deze inbrekers niet te gemakkelijk maakt.

Op www.preventietips.nl vindt u veel tips en maatregelen om uw woning veilig achter te laten. Naast al deze maatregelen blijft het natuurlijk van belang om te zorgen voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen en deuren.

Goed afsluiten? Sleutel omdraaien!

De beste sloten helpen niet als u ze niet gebruikt of als u tegelijkertijd een raam open laat staan. Draai uw deuren en ramen dus echt op slot. Anders kunnen inbrekers eenvoudig binnenkomen door te flipperen (met een stuk hard plastic wordt de sleuf van het slot teruggedrukt) of te hengelen (bijvoorbeeld met een ijzeren kledinghanger wordt door de brievenbus de deurklink bewogen). En laat daarbij de sleutel niet in het slot zitten. Inbrekers kunnen anders onder het slot een gat boren om vervolgens met behulp van een geprepareerd voorwerp de sleutel om te draaien (gaatjesboormethode).

Niet thuis? Licht aan!

Het is belangrijk om uw woning er uit te laten zien alsof u thuis bent. Laat binnen lampen branden als u ’s avonds niet thuis bent. U kunt dat regelen met tijdklokken. Denk ook aan de bovenverdieping! Hiermee zet u gelegenheidsinbrekers op het verkeerde been. Gebruik ook de aanwezige buitenverlichting. Bijvoorbeeld een lamp met schemerschakelaar, die automatisch aangaat zodra het donker wordt. Een inbreker staat niet graag in het licht.

Kijk goed voor u open doet!

De meeste mensen hebben goede bedoelingen, maar het is altijd verstandig om voorzichtig te zijn als er een onbekende voor de deur staat. Het komt namelijk voor dat personen met minder goede intenties een huis proberen binnen te komen door middel van een babbeltruc, oftewel smoes. Zij vertellen bijvoorbeeld een zielig verhaal of doen zich als een ander voor om binnen te komen en stiekem geld en andere kostbaarheden weg te grissen. Doe dus nooit zomaar open voor onbekenden. Gebruik een raam, deurspion, intercom of kierstandhouder om te kijken wie er voor de deur staat. Bij verdachte situaties belt u 112.