Deventer – Dinsdag 3 september zijn in Deventer twee hennepkwekerijen ontruimd.

Kannenburg

In een woning aan de Kannenburg in Deventer werd in de kelder een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. In totaal werden 175 hennepplanten aangetroffen. De hennepplanten en de benodigde apparatuur zijn in opdracht van de officier van Justitie in beslag genomen. Ook werden resten van een eerdere oogst aangetroffen en bleek sprake te zijn van diefstal van stoom. De 40-jarige bewoonster is aangehouden.

Driebergenstraat

In een woning aan de Driebergenstraat werd een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen die ruimte bood aan 109 hennepplanten. De planten en de benodigde apparatuur zijn in opdracht van de officier van Justitie in beslag genomen. Ook hier werden resten van een eerdere oogst aangetroffen en werd de stroom illegaal afgetapt. De politie doet onderzoek naar de eigenaar van de kwekerij.

Het kweken van hennep is illegaal en strafbaar

Daarnaast is het gevaarlijk zowel voor uzelf als voor de omgeving. Voor hennepteelt wordt vaak gebruik gemaakt van illegaal afgetapte stroom en installaties die slecht zijn aangelegd. Daarom levert dit een ernstig gevaar op voor de brandveiligheid. Ook kan schade aan woningen ontstaan door lekkages, stank en schimmelvorming.

U kunt een hennepkwekerij herkennen aan bijvoorbeeld: sneeuwvrije daken tijdens vorstperiode, electriciteitsproblemen in de buurt, afgeplakte ramen, stank / vocht / schimmel / lekkages in of rondom de woning of licht dat constant brandt.

Hennepkwekerijen vormen een gevaar voor hun omgeving, mogelijk dus ook voor u. Hebt u overlast van een hennepkwekerij of vermoedt u dat er bij u in de buurt gekweekt wordt? Bel de politie: 0900-8844, of meld het bij Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Ontnemingsvordering wederrechtelijk verkregen voordeel

Indien bij een hennepkwekerij aanwijzingen worden gevonden dat eerder is geoogst en er dus financieel voordeel is behaald, kan de officier van justitie een ontnemingsvordering indienen bij de rechter. In deze vordering wordt de rechter verzocht te bepalen dat het financiƫle voordeel, dat de verdachte volgens de officier van justitie heeft behaald, door de verdachte wordt terugbetaald aan de staat.