Regio – Op 1 oktober startte voor de politie weer het Donkere Dagen Offensief (DDO). Tijdens de donkere dagen, in de periode oktober tot en met maart, houdt de politie plaatselijk acties om inbrekers, overvallers en straatrovers extra in de gaten te houden en op te sporen.

Op vrijdag 16 en zaterdag 17 oktober werden in Oost-Nederland enkele van deze DDO-acties gehouden. In de werkgebieden van de politieteams Zwolle, Vechtdal en Veluwe Noord werden zaterdag tussen 16.00 en 22.00 uur verkeerscontroles gehouden waarbij ook gezocht werd naar mogelijke woninginbrekers. Eenzelfde controle vond vrijdagavond plaats in en rond Kampen.

Tijdens deze eerste controles werden helaas geen potentiële woninginbrekers aangehouden. Wel wilde de politie in Nunspeet een auto controleren die er vervolgens vandoor ging. Ondanks een achtervolging kon de automobilist ontkomen. Omdat al snel bleek dat even ervoor in Epe was ingebroken in een verzorgingstehuis werd er nog lang naar de auto uitgekeken, maar deze werd niet meer aangetroffen.

Tijdens de controles werden wel diverse andere overtredingen geconstateerd. Zo werden vrijdagavond in Kampen twee bestuurders aangehouden voor rijden onder invloed van alcohol dan wel drugs. Zaterdag werden in Zwolle vier voertuigen in beslag genomen voor de belastingdienst. De eigenaren hadden fiscale feiten openstaan. Verder werd één voertuig buiten gebruik gesteld in verband met openstaande boetes en moest één persoon ruim €1200,- betalen aan openstaande boetes. Van een buitenlandse vrachtwagenchauffeur werd het rijbewijs ingevorderd omdat hij met te veel alcohol op achter het stuur zat. Zijn ademanalyse gaf een uitslag van 605 ug/l. Ook werd één persoon aangehouden omdat hij nog een celstraf open had staan en een tweede persoon werd aangehouden omdat hij nog dna moest afstaan.

Wat kunt u zelf doen?
Met de DDO-acties probeert de politie zoveel mogelijk woninginbraken, overvallen en straatroven te voorkomen. Maar zelf kunt u ook het nodige doen. 80% van de opgeloste woninginbraken komen tot stand door de oplettendheid van burgers. Inwoners kennen hun buurt immers het beste. Ze weten wie hun buren zijn en in welke auto’s zij rijden. Ziet u iets in de uw buurt dat u niet vertrouwt, zoals verdachte personen of vreemde auto’s, bel bij spoed of heterdaad dan altijd 112! Heeft het geen spoed dan kunt u bellen met 0900-8844. Het helpt bijvoorbeeld enorm als u het kenteken van een verdachte auto en/of het signalement van een mogelijke verdachte aan ons doorgeeft.

Natuurlijk kunt u zelf ook veel doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van woninginbraak door te zorgen voor degelijk hang- en sluitwerk en het goed afsluiten van de woning als u weggaat. Op deze site vindt u onder het thema Woninginbraak meer tips. Bent u toch slachtoffer geworden? Doe dan altijd aangifte, zodat de politie een onderzoek kan starten!

politiecontrole