Oost-Nederland- Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers woensdag 22 april rekening te houden met ernstige hinder op de snelwegen vanwege acties van de politie. De aangekondigde actie – in estafettevorm van Groningen naar Limburg – kan met name in de loop van de middag rond Rotterdam en tijdens de avondspits in Noord-Brabant veel vertraging opleveren. Tijdens de ochtendspits moeten weggebruikers in het noorden al rekening houden met extra reistijd.

Rijkswaterstaat verwacht meer hinder dan bij eerdere acties, omdat de politie nu ook tijdens de ochtend- én avondspits langzaam-aan-acties houdt. De actievoerders hebben aangekondigd in colonne in dienstvoertuigen met een lage snelheid over de hele breedte van de rijbaan te gaan rijden. Weggebruikers moeten op de routes rekening houden met continue files van 3 tot 5 kilometer met daar bovenop met name in de avondspits nog extra oponthoud.

Extra reistijd

Om 09:00 uur vertrekt er een colonne in estafettevorm vanuit Enschede. Zij gaan via de A35 richting knooppunt Azelo richting Deventer/Apeldoorn. Bij knooppunt Beekbergen sluit de stoet zich aan bij de collega’s uit het noorden van het land.

Doorstroming en veiligheid

Voor Rijkswaterstaat hebben veiligheid van weggebruikers en doorstroming van het verkeer prioriteit. Rijkswaterstaat heeft de actievoerders daarom opnieuw opgeroepen buiten de spits actie te voeren, minimaal 70 km/u te rijden, één rijstrook voor de actie te gebruiken en niet te stoppen op de rijbaan of blokkades op te werpen.

Rijkswaterstaat zet woensdag extra weginspecteurs in om weggebruikers te attenderen op (onverwachte) files als gevolg van de acties en om sneller bij eventuele incidenten aanwezig te kunnen zijn. Vanuit de verkeerscentrales houdt Rijkswaterstaat de situatie op de weg nauwlettend in de gaten.