Holten- Een 43-jarige man uit Amsterdam is door de rechtbank Gelderland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar. Een 36-jarige man uit Holten is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar. Ook moeten de beide mannen hoge schadevergoedingen aan de slachtoffers betalen.

Drogeren

De man uit Amsterdam is veroordeeld voor 11 diefstallen met geweld en het toedienen van een drogerend middel aan de slachtoffers. De man heeft zijn slachtoffers bestolen van hun bankpas en pincode waardoor er grote geldbedragen van de bank- en/of spaarrekening werd opgenomen. Ook heeft de man in een aantal gevallen goederen gestolen. De rechtbank vindt, anders dan de officier van justitie, dat niet met voldoende zekerheid kan worden vastgesteld dat er een (oorzakelijk) verband is tussen de inname van de scopolamine en het overlijden van een van de slachtoffers.

 

Bij de strafoplegging heeft de rechtbank onder andere mee laten wegen dat de man een zeer berekenende dader was en volledig toerekeningsvatbaar was ten tijde van de diefstallen. Daarnaast weegt de rechtbank mee dat hij eerder is veroordeeld en op een professionele en geraffineerde wijze te werk is gegaan.

Pillen

De man uit Holten is veroordeeld voor 5 diefstallen. De slachtoffers werden bestolen van hun bankpas, waarna door de man grote geldbedragen van de bankrekening werd opgenomen. Daarnaast heeft de man een grote hoeveelheid XTC/amfetamine pillen in zijn woning gehad. Ook is de man al eerder veroordeeld voor het plegen van een opiumdelict. De rechtbank heeft dit meegenomen in de straf.
rechtbank