IJsselstreek – Dat de politie niet alleen meer controleert voor het niet dragen van een gordel en het rijden met drank op, mag na dit weekend duidelijk zijn. Zaterdag 7 en zondag 8 maart controleerde de politie met vele partners van 16.00 tot 22.00 uur intensief op en rond de Deventerweg (N344), Epse (N348), Wilp (N791) en de A1. Ruim 300 voertuigen werden gecontroleerd, vijf verdachten werden aangehouden en diverse goederen, waaronder drugs en een stroomstootwapen, inbeslaggenomen.

Het weekend stond nadrukkelijk in het teken van het terugdringen van criminaliteit, met de nadruk op woninginbraken, zitmaaierdiefstallen en drugs. Uiteraard werden ook verkeersovertredingen aangepakt. Door zowel bestuurders en voertuigen te controleren als wel door de inzet van gerichte ANPR* (scannen van kentekens) werden de successen geboekt. Met de statische en dynamische controles werd ook waardevolle informatie verzameld met het oog op toekomstige onderzoeken en controles.

Samenwerking

De expertise van verschillende organisaties werd dit weekend gebundeld. Aan de gezamenlijke controle werkten medewerkers van Politie, Rijksdienst voor het Wegverkeer, Rijkswaterstaat, de Belastingdienst en de gemeente Lochem mee.

 

Drugs, wapen en vele bekeuringen

De aanhoudingen hielden verband met het in bezit hebben van een handelshoeveelheid cocaïne en heroïne, GHB en 5 gr. amfetamine en een stroomstootwapen. De gecontroleerde voertuigen werden grondig doorzocht op buit, inbrekersgereedschap, drugs.

Van de vele passanten werden meer dan 70 bestuurders bekeurd voor ‘lichte’ overtredingen waaronder het niet kunnen tonen van een rijbewijs, rijden zonder gordel, onverzekerd rijden, verlopen APK, verschillende gebreken aan voertuigen en rijden onder invloed. Van het laatste was het hoogst gemeten aantal ug/l 550. Diverse bestuurders konden het rijbewijs inleveren.
De (Parket)politie inde voor ruim € 4.000,- aan openstaande boetes. Daarnaast namen medewerkers van de Belastingdienst, na ANPR-hits, drie voertuigen in beslag en inden zij meer dan € 6.800,- aan achterstallige betalingen.

politie

Mobiel banditisme

Nederland heeft, net als veel ons omringende landen, last van mobiele bendes die Europa doorreizen met het doel een veelvoud vermogensdelicten te plegen. De bendes houden zich vooral bezig met woninginbraken, winkeldiefstal, straatroven en zakkenrollerij (high impact crime). De buit wordt verkocht of weer mee teruggenomen naar het land van herkomst. De politie zet in op een intensivering van de internationale samenwerking, afspraken en informatie-uitwisseling met de overige landen van Europa. Door heel het land wordt het aankomende jaar op diverse plaatsen acties uitgevoerd en controles gehouden om mobiel banditisme tegen te gaan.

*ANPR = automatic number plate recognition