Deventer – Inwoners van Deventer zijn belangrijk bij het bestrijden van criminaliteit en misdaad. Ze kennen hun woonomgeving en merken verdachte activiteiten eerder op dan de politie. Met deze signalen kunnen criminelen worden gestopt. Wat veel mensen niet weten is dat zij die signalen anoniem kunnen melden via M. (Meld Misdaad Anoniem).

Het komt regelmatig voor dat getuigen van criminele activiteiten geen melding doen bij de politie. Vaak zien ze daar van af omdat ze bang zijn dat hun gegevens bij de daders bekend worden. Zo gaat veel waardevolle informatie voor het stoppen van criminelen verloren. Gemeente en politie wijzen Deventenaren daarom op M. (Meld Misdaad Anoniem). Dat gebeurt met workshops voor professionals en bewoners en het verspreiden van posters en flyers.

Geen gegevens genoteerd

M. is een onafhankelijk meldpunt waar mensen informatie kunnen geven over criminaliteit en misdaad. De anonimiteit van de melder staat altijd voorop. Daarom krijgen ze op hun scherm geen telefoonnummers in beeld en noteren ze nooit persoonlijke gegevens zoals naam, adres en telefoonnummer, ook niet als iemand die informatie per ongeluk geeft. Ook maken ze nooit opnames van telefoongesprekken.

Maximaal effect

De medewerkers zijn getraind om zo veel mogelijk informatie te verzamelen, zodat de melding maximaal effect heeft. Zoals de precieze plek waar iets is gebeurd, kenmerken van personen die betrokken waren en gegevens van voertuigen die werden gebruikt. M. zorgt dat de informatie bij de juiste instantie terecht komt.

Melden bij M. helpt

In 2013 stuurde M. 16.000 meldingen door naar de politie en andere partners. Mede op basis van deze meldingen werden 1.900 verdachten aangehouden, ruim 1.000 misdrijven opgelost en 126 misdrijven voorkomen.

Elke dag bereikbaar

M. is op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 24.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 18.00 uur. Het telefoonnummer is 0800-7000. Meer informatie vindt u op: www.meldmisdaadanoniem.nl.