Deventer – Op 27 december 2012 meldde zich een 32-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats bij het politiebureau in Deventer. De man wilde schoon schip maken en verklaarde over insluipingen in woningen en meerdere andere diefstallen die hij had gepleegd.

De man verklaarde verslaafd te zijn aan harddrugs. De man werd aangehouden voor nader onderzoek. Het onderzoek is verricht door het Woninginbrakenteam in Deventer.Op 28 december 2012 werd de man voorgeleid aan de rechter-commissaris en vervolgens in bewaring gesteld. Hierna gaf hij verdere verklaringen over insluipingen/diefstallen in/uit woningen in Deventer, Hengelo (O) en Apeldoorn. Ook verklaarde hij over diefstallen uit auto’s in Deventer en winkeldiefstallen in Deventer, Oldenzaal en Zwolle.Tijdens de raadkamerzitting op 9 januari 2013 kreeg de man een verlenging van zijn voorlopige hechtenis met 90 dagen. Hierna kwamen een aantal zaken in voornamelijk Deventer aan het licht. Het ging hierbij om insluipingen/diefstallen uit woningen in de gemeente Deventer en een diefstal uit een woning in Almelo.De buit bedroeg onder andere mobiele telefoons, laptops, portemonnees, navigatiesystemen en tassen. Ook verklaarde de man over meerdere diefstallen uit schuren en tuinen bij woningen. Hierbij maakte hij onder andere gereedschap, fietsen en een bromfiets buit.

De man verklaarde tevens in Deventer meerdere diefstallen uit auto’s te hebben gepleegd.De man verklaarde in totaal over 47 misdrijven die hij in 2011 en 2012 had gepleegd. In vijftien gevallen ging het om diefstal uit woningen (hoofdzakelijk in Deventer) in de periode van 1 oktober 2011 tot 28 december 2012. Verder bekende hij diefstallen uit auto’s, diefstallen van fietsen, diefstallen uit fietstassen en diefstallen van portemonnees.Tijdens het onderzoek zijn wel een aantal diefstallen, waarvan geen aangifte was gedaan, concreet geworden. Zodoende zijn de benadeelden van diefstal uit woning/schuur/tuin en diefstal uit auto’s benaderd door het Woninginbrakenteam in Deventer voor het doen van aangifte. Vervolgens zijn er ook aangiftes opgenomen.De verdachte pleegde de insluipingen vaak op het moment dat de bewoners gewoon thuis waren. Hij kwam veelal via niet afgesloten schutting/poortdeuren en daaropvolgend achterdeuren de woningen binnen. Vervolgens nam hij goederen uit de woning weg terwijl bewoners televisie aan het kijken waren, lagen te slapen of op de bovenverdieping van hun huis aanwezig waren. De auto’s, waar de man de diefstallen uit pleegde, waren niet afgesloten. Wat er van de buit is geworden, is onbekend. De man heeft daarover niet verklaard.

De man dient nog op zitting voor de rechtbank in Zwolle te verschijnen.