Nederland – De politie heeft de afgelopen drie maanden onderzoek gedaan naar een groot aantal meldingen van babbeltrucs door nepagenten. De meldingen kwamen vanuit heel Nederland. De recherche in Gelderland heeft alle meldingen onderzocht, en heeft deze week twee verdachten aan kunnen houden.

Twee keurig geklede heren komen aan de deur, en vertellen dat ze van de politie zijn. Ze vertellen dat het huis van de bewoner op een inbrekerslijst staat en willen even bij de kluis kijken. Uit het onderzoek komt deze werkwijze bij veel meldingen naar voren. Opvallend is dat er telkens voor een hoogbejaarde doelgroep wordt gekozen. Eenmaal binnen worden er foto’s gemaakt van sieraden en geld. Voor het duo vertrekt weten ze de bewoners af te leiden, en nemen ze geld en sieraden mee.

Landelijk actief

De meldingen komen uit Gelderland, Overijssel, Brabant, Zuid-Holland, Limburg, Drenthe en Noord-Holland. In totaal gaat het om 51 zaken die in dit onderzoek worden meegenomen

Ernstige zaak

Dit is een belangrijk onderzoek voor de politie omdat het om kwetsbare slachtoffers gaat. Bovendien raakt dit het vertrouwen in de politie, omdat de slachtoffer bestolen zijn door mensen die zich voordeden als politieagent. De slachtoffers waren in de meeste gevallen hoogbejaard, en fysiek of mentaal minder weerbaar. Er is voor een groot bedrag aan geld en sieraden gestolen, die vaak ook een enorme emotionele waarde hebben.

Anonieme tip

In het onderzoek kwamen de verdachten mede in beeld door een anonieme tip. Op 19 oktober konden de twee mannen aangehouden worden, het gaat om een 51-jarige Arnhemmer en een 41-jarige man uit België. Nu de twee zijn aangehouden zullen ze verhoord worden, de politie onderzoekt wat de precieze rol van de verdachten is. Bij de arrestatie is ook beslag gelegd op drie personenauto’s, dat is gebeurd om eventueel criminele winsten terug te vorderen.