Deventer – Samenwerkende opsporingsdiensten hebben in de nacht van maandag 17 op dinsdag 18 december 2012 op de rijksweg A1 ter hoogte van Deventer de verkeerscontrole ‘Ochtendgloren’ gehouden. Zij controleerden 487 voertuigen. Twee personen zijn aangehouden nadat zij een gloednieuwe boormachine naar buiten gooiden. Veertien puppies zijn in een auto aangetroffen zonder de benodigde invoerdocumenten. Drie personen kregen een rijverbod opgelegd voor het rijden onder invloed van verdovende middelen. Zeven bestuurders reden zonder rijbewijs, waarvan twee met een ongeldig rijbewijs. Twee automobilisten reden met een ingevorderd rijbewijs en 1 tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid.

Aanhoudingen

Twee mannen uit Utrecht (22) en Zeist (19) gooiden net voor de controle een gloednieuwe boormachine uit de auto. In de auto trof de politie blanco autosleutels aan, die geprepareerd kunnen worden om auto’s of navigatiesystemen te stelen. De mannen zijn aangehouden. Zij waren ook in het bezit van inbrekerswerktuig.

Bijzonderheden

De Douane trof in een auto 14 puppies aan die zonder de benodigde documenten waren ingevoerd. De bestuurder van de auto stond gesignaleerd voor openstaande boetes en moest zijn nog rijbewijs inleveren. Naar de herkomst van de puppies zal een nader onderzoek worden ingesteld door de Nieuwe Voedings- en Warenautoriteit.

De politie nam de volgende wapens in beslag: een mes, een busje pepperspray en een voor afdreiging geschikte gasrevolver. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

In 52 gevallen is proces-verbaal opgemaakt voor andere overtredingen, o.a. voor het rijden zonder rijbewijs (7), rijden met een ingevorderd rijbewijs (2), rijden tijdens ontzegging (1), negeren stopteken (2), ondeugdelijke verlichting (5), gladde banden (6).

In 1 van de 2 Poolse bestelbussen, waarvan de bestuurders de stoptekens negeerden, is 25 gram wiet aangetroffen. In totaal is 850 euro aan boete’s geïnd voor het negeren van het stopteken en het overschrijden van het puntstuk. De aanwezige Poolse agenten bemiddelden bij deze zaak.

Degene die met een ingevorderd rijbewijs reed wisselde kort voor de controleplaats van zitplaats. Hij verliet de bestuurderszitplaats en nam plaats op de stoel van de passagier.

De Belastingdienst legde beslag op 25 auto’s en voerde er 4 daadwerkelijk af. Aan achterstallige belastingschuld is direct 19.000 euro geïnd.

De Koninklijke Marechaussee trof in een lijnbus een persoon die zich illegaal in Nederland bevond en een persoon die onrechtmatig in de EU verbleef. Een nader onderzoek wordt ingesteld door de Duitse politie.

Snelheid

Met radar zijn 2600 voertuigen gecontroleerd op snelheid, 540 passeerden sneller toegestaan en krijgen nog bericht thuis. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 168 km/uur. De ANPR registreerde 45 hits o.a. voor belastingdienst i.v.m. achterstallige belastingen en politie voor inbrekers, openstaande boetes en ontzegging van de rijbevoegdheid.

Samenwerkende opsporingsdiensten

Aan deze gezamenlijke controles werkten ruim 100 personen mee van de regiopolitiekorpsen IJsselland, Twente, Noord en Oost Gelderland, het Korps landelijke politiediensten (Verkeerspolitie en Nationale recherche), Koninklijke Marechaussee, Openbaar Ministerie, Parketpolitie, Permanent Autoteam, Drugs Expertise Nederland, Douane, Belastingdienst, Parketpolitie, Rijkswaterstaat en Autobahnpolizei Osnabrück Niedersachsen