De officier van justitie heeft vandaag voor de rechtbank Midden-Nederland een gevangenisstraf van 24 maanden geëist voor een verkrachting in 1996 in Zutphen. Het gaat om de eerst zaak van het TGO Cold Case Oost-Nederland.

Strafmaat
Bij de strafmaat heeft het Openbaar Ministerie er rekening mee gehouden dat het om een ernstig feit gaat. Dat het gaat om feit van 18 jaar geleden, doet volgens de officier van justitie niets af aan de strafwaardigheid of de ernst van het verwijt. Het slachtoffer ondervindt, ook 18 jaar na de verkrachting, nog steeds de gevolgen ervan.

Toedracht
De verkrachting vond plaats op 1 oktober 1996 op de Coehoornsingel in Zutphen. Het slachtoffer, een momenteel 58-jarige vrouw uit Emmen, werd die avond door twee mannen gedwongen in een auto te stappen en meegenomen naar een parkeerplaats. Daar werd ze door één van de twee verkracht, terwijl de ander buiten de auto bleef staan. De vrouw is vervolgens even verderop weer uit de auto gezet en achtergelaten. Het onderzoek dat daarop volgde, leverde geen verdachten op. In oktober 2013 meldde het NFI een match in deze zaak. Na een kortdurend tactisch onderzoek werd in februari van dit jaar een 55-jarige verdachte uit Deventer aangehouden. Deze aanhouding was de eerste sinds de oprichting van het TGO (Team Grootschalige Opsporing) Cold Case in Oost-Nederland.

TGO Cold Case Oost-Nederland
Het TGO Cold Case is sinds augustus 2013 actief in de politie-eenheid Oost-Nederland. Het team, dat momenteel bestaat uit tien rechercheurs en nauw samenwerkt met het Openbaar Ministerie, heeft zich in de eerste fase bezig gehouden met het verzamelen, herstructureren en screenen op vormen van opsporingsindicatie van oude, onopgeloste zaken. De focus hierbij lag op forensische sporen. Eind vorig jaar is in overleg met het Openbaar Ministerie besloten om de verkrachtingszaak uit 1996 als eerste nader te gaan onderzoeken. Er zullen in de toekomst nog vele zaken volgen. Door sporen in oude, onopgeloste misdrijven opnieuw te laten onderzoeken met de modernste onderzoekstechnieken, hoopt het team nieuwe aanknopingspunten te vinden die kunnen bijdragen aan het oplossen van deze zaken.

De rechtbank Midden-Nederland zal op woensdag 19 november 2014 uitspraak doen.

rechtbank