Arnhem/Deventer- Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft een werkstraf geëist tegen een 29-jarige man uit Arnhem voor discriminatie vanwege ras.

De verdachte is medewerker van een elektronicabedrijf in Arnhem. Het bedrijf plaatste vorig jaar een vacature voor een stage op de website van een school. De 24-jarige aangever reageerde per mail op deze vacature.
In november 2013 kreeg hij een mail terug die niet voor hem bestemd was, maar voor de eigenaar van elektronicabedrijf. In de mail stond onder meer: “… heb nog even gekeken, is niks. Ten eerste een donkergekleurde (neger)… “. Het discriminerende mailtje is op Twitter en Facebook verschenen en heeft veel ophef veroorzaakt.

De officier van justitie verdenkt de 29-jarige Arnhemmer van discriminatoire uitsluiting. De aangever is niet uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek. De officier acht bewezen dat zijn huidskleur daarvoor de reden is. Het OM vindt dat discriminatie niet getolereerd mag worden. Het publiekelijk ter verantwoording roepen van verdachten ziet het OM als een middel om de samenleving te beschermen tegen discriminatie.
Bij het bepalen van de strafeis heeft de officier rekening gehouden met het feit dat de verdachte nog nooit met justitie in aanraking is geweest. Hij en het betreffende elektronicabedrijf hebben na het voorval veel negatieve publiciteit ondervonden en zijn publiekelijk ter verantwoording geroepen. De verdachte is zelfs bedreigd. Toch is, gezien de impact en de aard van het feit, een werkstraf op zijn plaats. De officier heeft een werkstraf geëist van veertig uur.

De rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, doet over veertien dagen uitspraak.