Deventer – In de maanden april en mei start de politie in Deventer een project om de fietsdiefstallen bij stations meer onder de aandacht van fietseigenaren te brengen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het totaal aantal fietsdiefstallen in de gemeente de laatste jaren op hetzelfde niveau blijft steken (zo’n 800 fietsdiefstallen per jaar). Dit zijn de geregistreerde aantallen. De politie vermoedt dat het daadwerkelijke aantal hoger ligt. De stations in de gemeente zijn zogenaamde hotspots zijn waar veel fietsdiefstallen voorkomen.

Verminder fietsdiefstallen door registratie en preventie

Om het aantal fietsdiefstallen terug te dringen zijn er twee dingen nodig: registratie en preventie. Dit zijn dan ook de twee thema’s die onderdeel zijn van het project van de politie. Preventie begint bij bewustwording. Tijdens het project gaat de politie onder andere enquêteren, flyeren en posters ophangen om het nut van registratie en preventie bij de fietser onder de aandacht te brengen.

Registratie

Uit onderzoek blijkt dat bij de aangiftes vaak essentiële gegevens van een fiets missen. Dit maakt de opsporing van fietsdiefstal door de politie moeilijker. Zonder goede gegevens kan de politie vaak niet meer vaststellen van wie een gestolen fiets is geweest. Hierdoor kan de politie een gestolen fiets niet bij de rechtmatige eigenaar terug bezorgen. Bij registratie is het belangrijk om de bijzonderheden van de fiets vast te leggen. Denk hierbij aan framenummer, merk, type, model, kleur, bijzondere onderdelen et cetera. Het kost tijd om dit soort dingen vast te leggen maar vervolgens kan de politie een aangifte met de juiste gegevens veel sneller verwerken en daarmee de fiets en dief ook sneller opsporen. Bovendien is de kans een stuk groter dat de politie de fiets weer bij de rechtmatige eigenaar kan afleveren.

Preventie

Fietseigenaren onderschatten nog wel eens de risico’s op fietsdiefstal en sluiten bijvoorbeeld hun fiets niet of niet voldoende af. Fietsendieven zijn altijd op zoek naar die fietsen die gemakkelijk mee te nemen zijn. Of naar fietsen waarbij het weinig moeite kost om het slot te vernielen. Vaak denken mensen pas over beveiliging en registratie na als het te laat is en dat is jammer. Hoe beter de kwaliteit van de sloten en hoe beter de fiets vast zit, des te meer moeite en tijd het de dief zal kosten om de fiets mee te nemen. Een of meerdere kwalitatief goede sloten maken een fiets minder aantrekkelijk voor de fietsendief. Dat scheelt de fietseigenaar, de politie en de verzekeraars veel werk.

Verminder fietsdiefstal in drie stappen

Het hele project kan worden samengevat in drie stappen.
1.    Doe altijd aangifte bij fietsdiefstal
2.    Ken je fiets, noteer framenummer, merk en type en maak een foto van je fiets.
3.    Sluit de fiets goed af, liefst met twee sloten die ART zijn gecertificeerd.

Politie centraal Deventer