Regio- De politie wil u graag waarschuwen voor colporteurs van een bedrijf dat beveiligingsapparatuur wil verkopen. Zij doen voorkomen samen te werken met de politie terwijl dit niet het geval is.

Vorige week kwamen er diverse meldingen bij de politie binnen dat diverse mensen door dit bedrijf zouden zijn benaderd. In die gevallen was er sprake van een vrouwelijke colporteur die deed
of zij in opdracht en/of in samenwerking met de lokale politie huizen bezoekt en mensen min of meer dwingt of adviseert een en ander aan te schaffen.

Mensen hebben in dit soort situaties vaak het gevoel dat ze overrompeld worden en zijn eerder geneigd om akkoord te gaan met de geboden diensten. Ook wordt vaak een aanbetaling afgedwongen. Voor verkoop aan de deur (Colportage) gelden regels. Dit is geregeld in de colportagewet. Hieronder vindt u een aantal tips op het gebied van verkoop aan de deur.

Tips om oplichting aan de deur te voorkomen

Regelmatig krijgt de politie meldingen over oplichting aan de deur. Op uiteenlopende manieren weten oplichters iedere keer weer hun slag te slaan en vele onschuldige slachtoffers te maken. Helaas zijn vooral oudere inwoners vaak een relatief makkelijke prooi voor insluipers en oplichters. Niet afgesloten ramen en deuren bieden insluipers een uitgelezen mogelijkheid om hun slag te slaan. Ook als u gewoon thuis bent! Met babbeltrucs en smoezen weten onverlaten zich toegang tot de woning te verschaffen, waar ze sieraden, geld, portemonnees of bankpassen buitmaken. Dikwijls doen zij zich voor als thuiszorg- of bankmedewerkers. Voor de bewoner ontdekt dat er spullen missen uit de woning, zijn de daders al lang en breed vertrokken.

Laat onbekende personen die aan de deur komen daarom niet zomaar binnen en geef nooit geld! Wees ook alert als u (uren of dagen) na een bezoekje van een onbekende wordt gebeld door een zogenaamde bankmedewerker die vraagt om uw gegevens. Banken zullen u nimmer telefonisch om uw persoonlijke gegevens vragen, en al helemaal niet om uw pincode. Houd deze informatie dan ook strikt privé!

Tips om oplichting te voorkomen

•Geef nooit uw pincode of waardevolle spullen af.

•Ga nooit in op afspraken aan de deur.

•Houd uw pinpas en pincode altijd apart.

•Als er iemand bij u aan de deur komt, vraag dan altijd om een identiteitsbewijs.

Controleer dat ook in de hand, vaak gebruikt men een vals identiteitsbewijs. Energiebedrijven, zorginstellingen, banken en de politie zijn zelfs verplicht zich te legitimeren.

•Wees alert bij vreemden. Laat degene aan de deur niet binnen. Geef aan dat u (indien u geïnteresseerd bent) op een ander tijdstip een afspraak wilt maken of maak een afspraak bij bijvoorbeeld de bank of het bedrijf zelf. Neem vervolgens altijd contact op met de bank of het bedrijf en raadpleeg een bekende of familielid.

•Laat een onbekende klusjesman, tuinman of iemand die vraagt om uw pinpas of om geld niet binnen en ga vooral niet in op hun verzoek. Hoe betrouwbaar en verzorgd de persoon ook lijkt of hoe hoog de nood ook is.

•Onthoud dat medewerkers van een bank, een verzekeringsmaatschappij, de thuiszorg etc. niet onaangekondigd bij u aan de deur komen voor financiële zaken. Hiervoor wordt altijd een afspraak gemaakt!

•Raak niet in paniek! Blijf rustig en zeg dat u even belt met het bedrijf waarvan de betreffende persoon zegt te komen om te controleren of het klopt. Laat deze persoon NIET binnen en doe de deur in de tussentijd dicht.

Vertrouwt u de situatie niet of bent u toch opgelicht, doet u dan vooral melding c.q. aangifte bij de politie. Met uw gegevens kunnen we de oplichter(s) wellicht opsporen en met voldoende bewijs laten veroordelen.