Regio – De politie waarschuwt alert te zijn voor oplichters. Met een babbeltruc proberen oplichters mensen af te leiden, om er vervolgens met geld, pinpassen of sieraden vandoor te gaan. De politie kreeg recent meldingen van babbeltrucs in Hengelo en Twello. Mogelijk zijn de oplichters ook elders in de regio actief.

 

        Babbeltrucs in Hengelo en Twello

In Hengelo probeerde een man op woensdag 30 januari bij een woning aan de Breemarsweg kleding te verkopen aan de 64-jarige bewoner. Volgens de verkoper was de waarde van de kleding hoger dan € 1000,-, maar kon hij het veel goedkoper aanbieden. Toen de bewoner aangaf geen interesse te hebben, werd de man kwaad. De bewoner kon de man naar buiten werken. In Twello probeerde een onbekende persoon op donderdag 31 januari vanuit een auto pannensets te verkopen aan klanten bij een winkel aan de Iordenweg. Ook hier betreft het waarschijnlijk oplichting.

Hoe werken babbeltrucs? Bij een babbeltruc wordt bij – vaak oudere – mensen aangebeld of worden zij aangesproken. Vervolgens vindt een gesprekje plaats aan de voordeur of in de woning. Vaak belt men aan de voorkant aan, waarna de handlanger aan de achterzijde van de woning via een deur of raam zijn slag slaat en bankpassen, geld en/of sieraden steelt. Een andere variant van de babbeltruc is het ophangen van een zielig verhaal dat men geld nodig heeft.

De politie raadt mensen aan om alert te zijn op dit soort praktijken. Een aantal vuistregels om dit te voorkomen: • Wees altijd gezond wantrouwend. Want: waarom komen ze juist bij u? • Laat nooit iemand binnen, ook niet in de hal. Regen of geen regen. Sluit de deur als u even wat op wilt halen. • Meteropnemers, politieagenten, collectanten of reparateurs hebben altijd een legitimatie bij zich. Vraag er gerust naar. Maar let op: dit geeft geen 100% garantie want er zijn mooie vervalsingen in omloop. • Bel, als u het niet vertrouwd, het bedrijf of de instelling waarvoor degene aan de deur zich uitgeeft om te informeren of men de persoon aan de deur kent en om te controleren of het verhaal klopt. • Verwijs mensen die geld willen wisselen naar een bank of supermarkt.

Een gouden regel bij onbekenden aan uw deur: als u alleen thuis bent, laat dan geen onbekende binnen!

Als u het niet vertrouwt, bel dan de politie via 0900-8844 en leg de situatie uit. U krijgt dan advies en desgewenst komt de politie bij u langs