Deventer – Deze week houden Team Toezicht van de gemeente en de politie weer voetjesacties. Zij gaan op zoek naar inbraakgevoelige plekken en confronteren bewoners met onveilige situaties. Op inbraakgevoelige plekken leggen zij een kartonnen voetje waarop tips staan.

“Het is soms best schrikken voor mensen,” zegt Frans Pieters van Team Toezicht. “Dat er een agent of toezichthouder aan de deur staat die je laat zien hoe een inbreker in een oogwenk je woning binnendringt. Juist doordat bewoners daartoe gelegenheid bieden. Als we mensen vervolgens vertellen met welke, vaak simpele, maatregelen ze inbrekers buiten de deur kunnen houden, dan gaan er ogen voor ze open. Daarom werkt de voetjesactie zo goed.”

Open deuren, schuurtjes en garages

De afgelopen 2 jaar zijn er 6 voetjesacties geweest. “We hebben tijdens die acties 85 situaties aangetroffen waar inbrekers hun slag hadden kunnen slaan,” zegt Richard Duijzer van de politie. “Opvallend vaak blijkt dat bewoners deuren, schuurtjes en garages niet afsluiten. Inbrekers kunnen ongemerkt spullen wegnemen. Daar hebben we de bewoners attent op gemaakt.”

Maak uw woning onaantrekkelijk

Wat u kunt doen om uw woning onaantrekkelijk te maken voor inbrekers? Laat geen sleutels slingeren en denk aan het vergrendelen van deuren en ramen wanneer u gaat slapen of het huis verlaat, ook al is het voor even.

Naast goede sloten is het belangrijk kieren in kozijnen te dichten en opklimmogelijkheden te beperken. Beveiligingsstickers en een alarmsysteem met sirene geven een signaal af dat uw woning beschermd is.

Kijk voor meer tips op: www.politiekeurmerk.nl/preventietips.