Deventer –  De invoering van burgernet in Deventer gaat voorlopig niet door. Het invoeren van Burgernet zou de gemeente Deventer ongeveer 24.500 euro per jaar kosten. De implementatiekosten komen op 40.000 euro. De gemeenteraad heeft negatief beslist en daarmee lijkt burgernet voorlopig van de baan.

Burgernet is samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de gemeente te vergroten. Bij een geschikte politiemelding wordt er via het telefoonnetwerk een oproep uitgedaan. Een melding is geschikt voor burgernet als er een duidelijk signalement is en er sprake is van dringende zaken. Denk hierbij aan doorrijden naar aanrijding, geweld, vermiste personen of diefstal en inbraak.

Op het aangemelde telefoonnummer komt een inkomende oproep binnen met bijvoorbeeld de volgende tekst: “Hier volgt een oproep voor burgernet, wilt u uitkijken naar –duidelijk omschreven persoon of voertuig en wilt u bij het zien van persoon of voertuig gratis terugbellen met 0800-0011.” De deelnemers ontvangen de boodschap als gesproken tekst.

Met burgernet neemt de heterdaadkracht toe en de pakkans wordt vergroot. In vele steden in Nederland wordt burgernet met succes toegepast. De burger kan participeren in zaken als het gaat om veiligheid en leefbaarheid in de eigen leefomgeving.

Ondertussen is er wel een ander soort alarmeringssysteem van de overheid actief geworden. NL-Alert is een nieuw aanvullend middel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Met NL-Alert worden mensen in de omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht geïnformeerd. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Op dit moment werkt NL-Alert al op meer dan de helft van alle mobiele telefoons in Nederland. Hoe je een gsm kunt aanmelden bij NL-Alert valt te lezen op de website: http://www.nederlandveilig.nl/nl-alert/