Breda – Bij een actie van het Ondermijningsteam vonden agenten een vuurwapen en een hoeveelheid harddrugs. De opgepakte verdachte (30) is een lid van Outlaw Motorcycle Gang Satudarah.

De actie vond plaats op dinsdag 2 december 2014 was gericht op een 30-jarige man uit Deventer, die voornamelijk in Breda verblijft. Een doorzoeking op zijn verblijfadres in de wijk Heuvel leidde naar de vondst van circa 400 pillen en een zak met ongeveer één ons wit poeder. Het gaat hierbij vermoedelijk om synthetische drugs. Verder werd er in de woning een vuurwapen aangetroffen. Later op de dag werd in het kader van ditzelfde onderzoek ook nog een garagebox doorzocht in de wijk Brabantpark. Hier werden enkele duizenden pillen aangetroffen en in beslag genomen.  Ook hierbij bestaat het vermoeden dat het om harddrugs gaat. Nader onderzoek moet daar uitsluitsel over geven.

 

In de cel

De 30-jarige verdachte werd gearresteerd op verdenking van overtreding van de Opiumwet en de Wet Wapens en Munitie. De man is lid van Outlaw Motorcycle Gang Satudarah. Ook de bewoonster (30) van het huis werd opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid bij de strafbare feiten.

 

Ondermijning

De actie werd gecoördineerd door het Ondermijningsteam en sluit aan bij de bredere aanpak van de Taskforce Brabant-Zeeland om als overheid de ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen. Een van de grote gevaren voor de Nederlandse samenleving is namelijk de vermenging van onder- en bovenwereld. Dit heet ondermijning, waarbij het gaat om Illegale activiteiten die bijna niet zijn uit te voeren zonder gebruik te maken van legale diensten zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting. Het ondermijningsteam bestaat uit medewerkers van politie, FIOD en Belastingdienst en werkt nauw samen met gemeenten, provincies, openbaar ministerie, bedrijven/instanties, justitie in het buitenland, bijzondere opsporingsdiensten en burgers. Iedere interventie raakt en verstoort dit soort criminele samenwerkingsverbanden.

 

Outlawbikers

Veelal houden leden van de zogenaamde Outlaw Motorcycle Gangs (=OMG) zich niet aan de wet en weigeren de regels die in Nederland gelden te accepteren. Deze zogenaamde ‘Outlawbikers’ vertonen normoverschrijdend en crimineel gedrag. Uit onderzoek blijkt dat zij door hun groepsgedrag zo intimiderend werken dat hun slachtoffers vaak geen aangifte doen uit angst voor de gevolgen. De politie werkt samen met het Openbaar Ministerie en gemeenten aan het aanpakken van deze groep. De aanpak van de outlawbikers heeft een hoge prioriteit voor de politie en haar partners (onder andere Openbaar Ministerie en gemeenten). Het is bekend dat individuele leden van dergelijke clubs vaak betrokken zijn bij criminele en/of ondermijnende activiteiten.Uit een recentelijk verschenen politierapport blijkt dat 80 procent van de leden van beruchte motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender een strafblad heeft. Bijna 30 procent is zelfs veelpleger, wat inhoudt dat ze meer dan tien veroordelingen op hun naam hebben.