Almelo/Deventer De politierechter heeft drie mannen die betrokken waren bij de diefstal en de heling van de Jupiler League-kampioensschaal van het seizoen 2011-2012 veroordeeld tot een taakstraf van 30 uur. De politierechter acht bewezen dat een van de mannen betrokken is geweest bij het stelen van de schaal uit het stadion van PEC Zwolle. De andere twee mannen worden veroordeeld omdat zij in de weken na de diefstal de schaal in bezit hebben gehad, terwijl zij wisten dat de schaal gestolen was.

Ludieke actie

De schaal werd ruim twee weken na de diefstal onverwachts teruggegeven aan de voorzitter van PEC Zwolle. Dat gebeurde tijdens een live-uitzending van talkshow ‘En dan nog even dit’ op RTV Oost. Volgens de advocaten van de verdachten ging het van meet af aan om een ludieke actie. De rechter oordeelt echter dat niet vaststaat dat het vanaf het begin om een grap ging. Uit tapgesprekken blijkt dat de schaal niet onder alle omstandigheden zou zijn teruggegeven.

Goede afloop

De officier van justitie had geƫist dat naast een taakstraf van 30 uur ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken zou worden opgelegd. De rechter houdt rekening met de goede afloop van de zaak, nu de schaal uiteindelijk onbeschadigd is geretourneerd aan PEC Zwolle en legt daarom alleen de taakstraf op.