Regio- De belastingtarieven van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) dalen volgend jaar met gemiddeld vijf procent. Hiervoor wordt 5,1 miljoen euro uit de reserves gebruikt. Op dinsdagmiddag 28 november bespreekt het waterschapsbestuur in een openbare vergadering dit voorstel over de begroting voor 2018. Dan wordt een definitief besluit genomen.

Ook de uitgaven zijn de afgelopen twee jaar licht gedaald. De totale kosten over 2018 begroot het waterschap op 113,9 miljoen euro. In 2017 was dit 118,4 miljoen. “Hoewel de kosten van het waterschap de komende jaren weer licht zullen stijgen, dalen de tarieven voor volgend jaar”, licht bestuurder en portefeuillehouder Financiën Herman Odink toe.

Eerder dit jaar besloot het waterschapsbestuur een plus van 2,7 miljoen euro uit de jaarrekening toe te voegen aan de reserves. Met als doel het in de komende jaren in te zetten om stijgingen van de waterschapsbelasting te voorkomen of op z’n minst te beperken. Odink: “Het voorstel om de tarieven volgend jaar te verlagen, is daarvan een concreet voorbeeld.”

Uitdagingen

het werk goed te kunnen uitvoeren, staan het waterschap de nodige uitdagingen te wachten, bijvoorbeeld voor het opvangen van de gevolgen van de klimaatverandering. “We moeten voorbereid én bestand zijn tegen extremen in het weer”, vertelt Odink. “Dagen met veel regen en grote plensbuien wisselen zich steeds vaker af met periodes van warmte en langdurige droogte. Daarnaast gaan we meer en meer bijdragen leveren aan duurzaamheid en de circulaire economie.”

“Vanzelfsprekend”

Om de extremen in het weer goed op te kunnen vangen, moeten de dijken worden versterkt en verhoogd. Daarnaast moeten de rioolwaterzuiveringen optimaal presteren om het vele rioolwater van huishoudens, bedrijven en industrie schoon te maken. Ook worden waterbergingen aangelegd om het water van zware regenbuien tijdelijk op te vangen en gaat het waterschap sloten en kanalen baggeren. “Mensen vinden het vanzelfsprekend dat wij hiervoor zorgen. En dat mag ook van ons worden verwacht”, zegt Odink. “Maar bedenkt wel: het kost veel geld en vergt investeringen.”

De begroting 2018, inclusief de meerjarenbegroting 2018-2021

Kijk ook op Kosten voor Water