Regio -Op de eerste maandag van de maand gaan gaan in Nederland de sirenes af. Dit gebeurt om 12.00 uur in de middag. Op deze manier wordt getest of alle sirenes nog werken.

Hoor je de sirene op een ander tijdstip? Dan is er iets aan de hand. Als je de sirene hoort is de waarschuwing echt voor jou bedoeld. De sirenes gaan alleen af in het gebied waar echt iets aan de hand is.

Hoor je de sirene niet?

Hoor je de sirene bij jou in de buurt tijdens de maandelijkse test niet? Meld dit dan via het formulier op de website van Brandweer Nederland. Geef hierbij duidelijk aan:

  • in welke straat en op welk huisnummer je was.
  • of je binnen of buiten was.

Zo kunnen we achterhalen welke sirene het dichtst bij stond en of daar wat mee aan de hand is. Doet de sirene het niet dan zorgen we er samen met de meldkamer voor dat deze binnen 48 uur weer werkt.

Waarom een test?

Het geluid moet overal hoorbaar zijn. Een incident, ongeluk of dreiging komt meestal onverwachts en daarom blijft het handwerk om de sirenes te laten loeien. Daarom is de test op elke eerste maandag van de maand ook handwerk. De sirene noemen we ook WAS (Waarschuwings- en Alarmeringssysteem).

Hoe werkt het?

Via de computer worden de locaties waar de sirene te horen moet zijn, geselecteerd door de centralist op de meldkamer. Om 12.00 uur wordt er op de knop op het computerscherm geklikt en klinken overal de sirenes. Meer informatie over het ontstaan van de sirenes en de werking ervan lees je op de website van Brandweer Nederland.

Maandelijks alarm blijft in de lucht

In 2020 zouden de sirenes volledig worden vervangen voor NL-alerts. Dat plan is uitgesteld, want de dekking is nog niet optimaal. Ook wil een aantal gemeenten nog niet af van de sirenes als waarschuwings- en alarmeringssysteem. Voorlopig blijf je daarom de sirene elke eerste maandag van de maand horen om twaalf uur, behalve wanneer het samenvalt met een bijzondere (feest)dag.

Hoor je de sirene op een andere dag of tijd?

  • Ben je buiten? Ga zo snel een gebouw in.
  • Sluit ramen, deuren en zet (mechanische) ventilatie uit.
  • Zit je in de auto? Parkeer dan en ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Als je nergens naar binnen kunt, zet dan de auto stil. Blijf rustig zitten en zet de ventilatie uit.
  • Kijk of luister naar RTV Oost op je (nood)radio, autoradio, televisie of telefoon. Deze zender geeft belangrijke informatie van de overheid.
  • Stel je telefoon in op NL-Alert. Weet je niet hoe dit moet? Ga dan naar nl-alert.nl.