Regio- De politie controleert al enige tijd intensief op het negeren van het rode kruis op de autosnelweg. Vooral de locaties waar wegwerkzaamheden zijn of ongevallen hebben plaatsgevonden, hebben grote prioriteit. Hier zijn al honderden bekeuringen uitgeschreven.

Sinds januari 2015 controleert en bekeurt de politie extra op negeren van het rode kruis boven de snelweg. Dit gebeurt opvallend en onopvallend. Het afgelopen jaar is al een tiental zogenaamde botsabsorbers en pijlwagens aangereden, omdat automobilisten het rode kruis negeerden. Op de snelweg bij Lijnden ontstond afgelopen zondag nog een ongeval met een pijlwagen. Gelukkig zonder gewonden.

Botsabsorbers

Rijkswaterstaat neemt met onder andere rijstrookafsluitingen, botsabsorbers en pijlwagens al maatregelen om wegwerkers, weginspecteurs en hulpverleners te beschermen tegen ongevallen. Het rode kruis is een belangrijke verkeersmaatregel om de weggebruiker tijdig aan te geven dat een rijbaan niet meer mag én kan worden gebruikt.

Aanrijdingen

Sinds de extra controles zijn dit jaar meer dan 300 (tot juli) bekeuringen uitgeschreven (alleen al door de Landelijke Eenheid) voor het negeren van het rode kruis. De politie controleert sneller en meer juist op locaties waar incidenteel rode kruizen zijn geplaatst en deze worden genegeerd. Bijvoorbeeld bij aanrijdingen. Rijkswaterstaat informeert de politie wanneer een ongeval heeft plaatsgevonden en waar de rode kruizen moeten worden ingezet.

Pechgeval

39 Bestuurders kregen vorige week een bekeuring op de A16 bij Kralingen. Door een pechgeval met een vrachtwagen was de vluchtstrook afgesloten en moest een baan worden afgekruist om de bergers snel en veilig hun werk te laten doen.