Regio- Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland brengt op maandag 16 en vrijdag 20 november in Almelo en Arnhem verdachten van kindermishandeling voor derechter. Het OM vraagt aandacht voor deze strafzaken in het kader van de Week tegen Kindermishandeling.

Deze week is een initiatief van de Taskforce Kindermishandeling en Seksueel misbruik en wordt van 16 t/m 21 november 2015 voor het derde opeenvolgende jaar gehouden.

Zittingen
Bij de politierechter in Almelo staan op maandag 16 november om 11.30 uur twee 26-jarige ouders uit Hengelo terecht. Zij worden verdacht van mishandeling en verwaarlozing van hun destijds tien maanden oude kindje.

De meervoudige kamer van de rechtbank in Arnhem behandelt op vrijdag 20 november om 11.30 uur de strafzaak tegen een 38-jarige moeder uit Nijmegen. Zij wordt verdacht van mishandeling en bedreiging van haar drie kinderen. Eén kind zou hierbij uit het raam op de eerste verdieping van de woning zijn geduwd.

Op vrijdag 20 november staat om 9.00 uur bij de meervoudige kamer in Arnhem tevens een 43-jarige man uit Doesburg terecht. Hij zou zijn ex-partner en dochter met de dood bedreigd hebben.

Veilig thuis
Voorkomen en aanpakken van kindermishandeling is hard nodig, want jaarlijks worden naar schatting 119.000 kinderen mishandeld. Gemiddeld heeft één kind in elke schoolklas te maken met een vorm van kindermishandeling.

Een veilig thuis is de basis voor een gezonde ontwikkeling van kinderen tot zelfstandige volwassenen. Eenmaal volwassen, hebben slachtoffers van kindermishandeling een grotere kans om opnieuw te maken te krijgen met geweld, als slachtoffer of als dader. Geweld wordt van generatie op generatie overgedragen. Daarom is het niet alleen voor de slachtoffers van kindermishandeling van belang dat er organisaties en professionals zijn die voor hen opkomen, maar ook voor de generaties na hen. Kindermishandeling is een probleem dat zich begeeft op de scheidslijn tussen strafrecht en zorg. Een effectieve aanpak vraagt daarom een gezamenlijke inzet van Jeugdzorg, politie en Openbaar Ministerie.

Huiselijk geweld
Kinderen kunnen ook getuigen zijn van huiselijk geweld dat niet direct tegen hen zelf is gericht. Ook als kinderen alleen getuige zijn van huiselijk geweld, kunnen zij gedrags- en psychische problemen krijgen.

Op maandag 16 november zijn de politierechterzittingen bij de rechtbanken  in Almelo en Arnhem (vanaf 9.00 uur) deels gevuld met strafzaken rond huiselijk geweld.

Activiteiten
Een volledig overzicht van de activiteiten rond de Week tegen Kindermishandeling is te vinden op weektegenkindermishandeling.nl

Alle activiteiten van het OM in het kader van de week zijn te vinden op www.om.nl/laatzenietbarsten