Regio- In een mail met het onderwerp ‘Uw reserveringsnummer loopt af’ staat dat je nog slechts vijf dagen hebt om een reservering te bevestigen.

Het lijkt alsof de ontvanger zelf een hotel gereserveerd is. Volgens de mail krijgt de ontvanger twee keer drie overnachtingen voor twee personen gratis. Om deze gratis overnachtingen te ontvangen moet de ontvanger de ‘reservering’ bevestigen en een speciale promotiecode moet invullen.

Als er op de link geklikt wordt, verschijnt er een webpagina waarop persoonlijke gegevens ingevuld moeten worden. Hier blijkt dat er nog niet echt gereserveerd is, de ontvanger moet zelf nog invullen in welk hotel hij/zij wil verblijven. Na het invullen van de gegevens moet, om door te kunnen, de ontvanger aanvinken dat de voorwaarden geaccepteerd worden en dat de gegevens ‘verwerkt’ mogen worden.

Op het volgende scherm blijkt ineens dat er wel emissiekosten van 27 euro betaald moeten worden. Ook staat er in de kleine lettertjes dat de gast verplicht is twee maaltijden in het desbetreffende hotel te eten en dus te betalen. Bovendien staat er in de voorwaarden dat de gegevens doorgegeven worden aan andere partijen.

Advies
Kijk uit met dit soort mails en vul nooit zomaar je gegevens in! Of je daadwerkelijk van de overnachtingen gebruik kunt maken is onduidelijk. Wel duidelijk is dat je toch moet betalen voor iets wat gratis lijkt te zijn en dat andere partijen jouw gegevens in handen krijgen.