Regio – De makelaarsbranche en de politie in Oost-Nederland gaan nauwer samenwerken om vastgoedfraude en witwassen (ondermijning) tegen te gaan. Reden voor de nauwere samenwerking: ‘een vuist tegen ondermijning kan alleen als we samen optrekken. We gaan kijken hoe we elkaar kunnen helpen”, zegt John Meijerink, relatiemanager vastgoed politie Oost-Nederland.

Oren en ogen openhouden en opvallende zaken melden

In de aanpak van ondermijnende criminaliteit moeten overheid, burgers en ondernemers samen optrekken. De vastgoedsector is zeer relevant omdat veel crimineel verdiend geld in die sector terechtkomt. Volgens Meijerink is het juist daarom zo belangrijk dat de vastgoedsector de oren en ogen openhoudt en opvallende zaken meldt.

“Maar we hadden al langere tijd het vermoeden dat dit niet veel gebeurde. Dan is de grote vraag: klopt dit? Zo ja, hoe kan dat dan en wat kunnen we er aan doen om te zorgen dat makelaars meer gaan melden? Vandaar dat wij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) hebben gevraagd onderzoek te doen naar de meldingsbereidheid van ongebruikelijke transacties door makelaars.”

Criminelen buiten de deur houden

Het onderzoek is gedaan onder iets meer dan 20 makelaars in Oost-Nederland. Een belangrijke uitkomst is dat het voor makelaars lang niet altijd duidelijk is wanneer zij ongebruikelijke transacties moeten melden. Ook ontbreekt een gevoel van urgentie.

Onno Hoes, voorzitter Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM): “Ook wij willen niet betrokken raken bij malafide praktijken en daarom melden we ongebruikelijke transacties – of het vermoeden van witwassen – bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-Nederland). Die meldingen zijn essentieel in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Dit onderzoek bevestigt dit weer eens. We werken overigens volop aan het op een betrouwbare manier digitaal kunnen inloggen en ondertekenen van contracten. In nauwe samenwerking binnen de vastgoedketen wordt momenteel gewerkt aan een sluitende digitale documentenstroom waarbij vooraan in de keten de WWFT al wordt meegenomen. Dit draagt ook bij aan een betrouwbare branche”

Samenwerken in de aanpak tegen ondermijning

In een nieuwe projectgroep met verschillende expertises vanuit de publieke sector en de vastgoedbranche worden voorstellen gedaan die ervoor moeten zorgen dat makelaars beter op de hoogte te zijn van de regels en afspraken. Daarnaast gaat de projectgroep kijken hoe makelaars gestimuleerd kunnen worden om actiever ongebruikelijke transacties te melden.

Meijerink: “We zijn blij met de actieve houding van de branche. Door samen te weken aan concrete oplossingen levert de branche een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van ondermijning. We kunnen daarbij gebruik maken van de inzichten en aanbevelingen uit het CCV onderzoek

Meldingsbereidheid van makelaars bij ongebruikelijke transacties ...