Deventer- De KNVB heeft zich gisteren kandidaat gesteld bij UEFA voor het organiseren van het Europees kampioenschap 2017 voor vrouwen. Als de UEFA Nederland selecteert als gastland, dan wordt Deventer één van de speelsteden.

Aan het EK doen zestien landen mee en het gastland is automatisch geplaatst. Begin december wijst UEFA het gastland aan. De andere speelsteden in het Nederlandse bid zijn Breda, Doetinchem, Enschede, Rotterdam (Het Kasteel), Tilburg en Utrecht.

“Het EURO 2017 naar de Adelaarshorst halen, zou een enorme boost zijn voor het voetbal in Deventer in het algemeen en het vrouwenvoetbal in het bijzonder”, vertelt Jelle Beuker, lid van het managementteam van Go Ahead Eagles. “Vrouwen- en meisjesvoetbal is ook in onze regio enorm in ontwikkeling en dat omarmen wij als Go Ahead Eagles natuurlijk van harte.”

“Het EK past in de evenementenstad Deventer en kan een enorme impuls geven aan de ontwikkeling van sport en het meisjes en vrouwenvoetbal in het bijzonder”, aldus wethouder Grijsen van onder meer sport.

Ook secretaris-generaal Bert van Oostveen is erg enthousiast over de kandidatuur. “Voor het Nederlandse voetbal zou het fantastisch zijn als we na EURO 2020 ook EURO 2017 naar Nederland kunnen halen”, zegt secretaris-generaal Bert van Oostveen van de KNVB. “Gezien de ontwikkeling van het meisjes- en vrouwenvoetbal is dit hèt moment voor een eindtoernooi van ons vrouwenelftal in eigen land. Het is een enorme stimulans voor de ontwikkeling en erkenning van het Nederlandse vrouwenvoetbal, zowel in de top als in de breedte.”
Wedstrijden
Het toernooi zal van 16 juli tot 6 augustus plaatsvinden. In overleg met UEFA en betrokken partijen kunnen deze data nog veranderen. Als het toernooi in Nederland plaatsvindt, dan wordt de finale in Enschede gespeeld. De landen in de halve finales trappen af in Breda en Enschede. Breda, Deventer, Rotterdam en Tilburg worden het toneel van de kwartfinales. De openingswedstrijd wordt in Utrecht gespeeld. Behalve Enschede worden in al deze steden en in Doetinchem de groepswedstrijden gespeeld. Nijmegen is reservestad.

Groei vrouwenvoetbal in Nederland
Op dit moment zijn er in Nederland 137.525 vrouwelijke voetballers. Ten opzichte van vorige seizoen is dat een stijging van 4,23% en over de laatste vijf seizoenen betekent dat een stijging van ruim 20%. De KNVB streeft er naar binnen enkele jaren 150.000 voetballende meisjes en vrouwen in Nederland te hebben. De voetbalbond is er van overtuigd dat een prestatie als het Europees kampioenschap van de vrouwen onder 19 en een EK in eigen land, jonge meisjes extra motiveert om te gaan voetballen.