“Ja, ik ben apetrots. Dit voelt echt heel speciaal.” Was getekend, Wietse Veenstra (foto, midden). De voormalige aanvaller van Go Ahead Eagles is één van de drie oud-spelers die een trapopgang van de Leo Halle tribune naar zich vernoemd weet. De andere twee zijn Dick Schneider (links) en Gerrit Niehaus (rechts).

Het zou een mooie quizvraag zijn voor één van de vele voetbalquizzen die ons land rijk is: noem twee overeenkomsten tussen Gerrit Niehaus, Wietse Veenstra en Dick Schneider. Ja, dat ze alle drie bij Go Ahead Eagles speelden, weten we allemaal. Maar wat hen nog meer verbindt is de wijk. Of beter gezegd: de wijk rond het stadion. Veenstra (Gooierstraat), Schneider (Hof van Colmschate, als buurjongen van Adrie Steenbergen) en Gerrit Niehaus (Beestenmarkt) groeiden allen op onder de rook van de Adelaarshorst.

Trouw
“Toen we samen met architect Martin Kleine Schaars besloten de trapopgangen van de nieuwe Leo Halle tribune naar clubhelden te vernoemen, wisten we meteen: daarin moet de band met de wijk doorspreken”, sprak voorzitter Edwin Lugt tijdens de bekendmaking tijdens het Open Huis van Go Ahead Eagles. “De Leo Halle tribune grenst rechtstreeks aan de Vetkampstraat en is daarmee een verbinding tussen club en wijk.”

Gerrit, Wietse en Dick groeiden op in Deventer, gingen als kind al naar ‘buurman’ Go Ahead. Ze doorliepen als jongens uit de wijk de jeugdopleiding en speelden minstens 150 duels in het eerste (zie ook statistieken onderaan). Wietse en Dick werden international, speelden onder meer voor respectievelijk PSV en Feijenoord. Gerrit Niehaus bleef de club altijd trouw. Wietse Veenstra en Dick Schneider waren beiden aanwezig bij de bekendmaking, Gerrit Niehaus moest door de ernstige ziekte waartegen hij vecht verstek laten gaan. Maar liet tegelijkertijd weten ontzettend trots te zijn dat zijn naam vereeuwigd is op de Leo Halle tribune.

“Weet je wat het mooie is?”, legde architect Martin Kleine Schaars aan Wietse Veenstra uit. “Als de borden straks hangen, kan je ze vanaf de wijk zien. De helden van de club en van de wijk, die zo nauw verbonden is met Go Ahead Eagles, zijn altijd zichtbaar. Daarmee staan ze voor de verbinding die er is.”

veenstratrapopgang1
Wietse Veenstra glundert van oor tot oor. Hij laat zich vereeuwigen met het bord en met zijn rood-gele familieleden. “Ik kan niet wachten dit aan mijn kleinzoon te laten zien.”

Sjaal van drie kilometer
Na de bekendmaking van de namen, was het tijd het supportersplein officieel te openen. Het plein dient niet alleen op wedstrijddagen als plek van vermaak en samenkomst, maar zal ook daarbuiten geopend zijn voor buurtbewoners. Deventer wethouder Robin Hartogh Heys en gedeputeerde van de provincie Monique van Haaf spraken lovende woorden over de nauwe verbinding tussen club en stad. En passant werd Hartogh Heys door een van de breidames van Voorstad-Oost uitgenodigd een stukje mee te breien. Alle hulp is welkom, aangezien de dames bezig zijn een rood-gele sjaal van drie kilometer(!) te breien.