Deventer- Jan Kromkamp (35), jeugdtrainer van Go Ahead Eagles, vertrekt maandag naar Azië. Met andere oud-Liverpoolspelers voetbalt hij in Singapore en Bangkok tegen voormalig Mancunians.

De lijst met namen liegt er niet om: onder anderen Robbie Fowler, Steve McManaman en Jari Litmanen mogen zich hullen in het magische rood. Ook voor Kromkamp – assistent van trainer Jochem de Weerd bij de C1 – blijft het speciaal dat shirt te dragen. “Liverpool is met niets te vergelijken.”

DEVENTER - Voetbal, Go Ahead Eagles C1, seizoen 2015-2016, 31-08-2015, assistent trainer Jan Kromkamp
(foto: Erik Pasman)

Kromkamp speelde in 2006 voor de immens populaire Engelse club. Wanneer hij terugdenkt aan de supporters die op Anfield massaal ‘You’ll never walk alone’ zingen, krijgt hij nog altijd kippenvel. Hij was verrast dat hij een uitnodiging ontving van Masters of Football, die de trip naar Azië organiseert. “Omdat ik maar kort bij Liverpool heb gespeeld. Maar het respect voor oud-voetballers is in Engeland enorm.”

Kromkamp werd geschoold door Go Ahead Eagles, debuteerde namens de Deventenaren in het betaalde voetbal en maakte in Nederland naam bij AZ. Iedereen herinnert zich nog zijn rushes over de rechterflank. Met AZ reikte hij in 2005 tot de halve finale van het toernooi om de UEFA Cup. Een transfer naar Villarreal volgde, waarna Liverpool de rechtsback inlijfde. Voor seizoen 2006/2007 vertrok Kromkamp naar PSV, waarmee hij twee landstitels won. Hij sloot zijn carrière in 2013 passend af door met Go Ahead Eagles te promoveren naar de eredivisie.

Nu werkt Kromkamp aan zijn trainerscarrière en volgt hij een hbo-opleiding topsportmanagement. De oud-prof geniet ervan jeugdspelers beter te maken. “Liverpool is natuurlijk veel groter dan Go Ahead Eagles, maar komt ook uit een echte arbeidersstad. Voor mij zijn beide clubs heel speciaal.”