Deventer – Vier dagen na de bekeruitschakeling tegen FC Twente is Go Ahead Eagles er niet in geslaagd om te winnen van Heracles Almelo. Na een sterke openingsfase en een prachtige goal van Marnix Kolder leidde een vroege rode kaart voor Deniz Türüç een 1-3 nederlaag in.

Foeke Booy had één wijziging aangebracht in zijn basiselftal ten opzichte van de laatste competitiewedstrijd tegen Ajax in Amsterdam. Door een blessure moest doelman Erik Cummins verstek laten gaan, waardoor Mickey van der Hart zijn opwachting maakte tussen de palen voor zijn eerste Eredivisieduel voor Go Ahead Eagles. De Deventenaren begonnen voortvarend aan de Overijsselse derby en creëerden in de eerste tien minuten gelijk een handvol mogelijkheden om de score te openen. Waar Jeffrey Rijsdijk, Fernando Lewis en Sven Nieuwpoort het net niet deden bollen, daar slaagde captain Marnix Kolder er wel in om de score te openen. En hoe! Na een voorzet vanaf de linkerkant van Rijsdijk kroop de spits voor zijn directe tegenstander om de bal à la Beb Bakhuys achter doelman Dennis Telgenkamp te koppen: 1-0 in de 9de minuut.

De toeschouwers in de Adelaarshorst zagen hoe de ploeg van Foeke Booy in de eerste twintig minuten sterker oogde dan de Almelose opponent en letterlijk en figuurlijk was er dan ook geen vuiltje aan de lucht voor Go Ahead Eagles. Na 22 minuten kreeg het duel echter een totaal ander gezicht door een rode kaart aan Deventer zijde. Deniz Türüç kwam met een gestrekt been in op linkerverdediger Fahd Aktaou, waarna arbiter Bas Nijhuis besloot om de rechteraanvaller van Go Ahead Eagles van het veld te zenden. Met een man meer op het veld nam Heracles Almelo het initiatief over van Go Ahead Eagles. De ploeg van Booy werd op eigen helft vastgezet en de Almelose ploeg wist een aantal mogelijkheden te creëren. Tot twee keer toe wist spits Wout Weghorst in kansrijke positie echter niet doeltreffend af te ronden. Omdat ook Oussama Tannane in de slotfase van de eerste helft zijn hoofd niet goed tegen de bal wist te krijgen, sleepte het tiental van Go Ahead Eagles de 1-0 voorsprong mee de rust in.

Lang kon Go Ahead Eagles in de tweede helft echter niet meer genieten van deze weelde. De eerste de beste voorzet werd door invaller Bryan Linssen gepromoveerd tot doelpunt: 1-1 in de 46ste minuut. Kort daarop werd Go Ahead Eagles door Van der Hart op de been gehouden, nadat de doelman met zijn linkerhand een inzet keerde van Thomas Bruns, die vrij voor de Eagles-goalie verscheen. Tussendoor kregen ook de Deventenaren nog twee mogelijkheden, maar Rijsdijk (naast) en Kolder (voorlangs) troffen geen doel. De druk op het doel van Go Ahead Eagles werd groter en groter naarmate de tweede helft vorderde. Een tweede Almelose treffer hing in de lucht en viel ook daadwerkelijk in de 68ste minuut. Nadat Van der Hart eerst nog een kopbal van Tannane vlak voor de doellijn had gekeerd, was de rebound een simpele prooi voor Linssen: 1-2.

Met aanvaller Teije ten Den in het veld voor middenvelder Sander Duits trachtte Foeke Booy nog een punt uit het vuur te slepen in het laatste kwartier van de wedstrijd. Het leidde tot een kopbal van Kolder na een voorzet van invaller Alex Schalk, maar de inzet van de spits miste kracht. Aan de andere kant hield Van der Hart zijn ploeg opnieuw in de wedstrijd door een schot van Tannane uit de korte hoek te tikken en kort voor tijd ook Linssen van scoren te houden. Het Deventer tiental bleef met vereende krachten strijden en knokken tot het einde, maar slaagde er niet meer in om de gelijkmaker te forceren. Sterker nog, Heracles Almelo gooide in blessuretijd extra zout in de Deventer wond door via een snelle tegenstoot de 1-3 eindstand op het scorebord te zetten. Tannane was de aangever, Linssen wederom de afmaker. De Almeloërs droegen door hun zege de laatste plaats in de Eredivisie over aan FC Dordrecht; voor Go Ahead Eagles blijft het gat tot de gevreesde zestiende plaats slechts één schamel puntje.

Go Ahead Eagles – Heracles Almelo 1-3 (1-0)

9. 1-0 Marnix Kolder

46. 1-1 Bryan Linssen

68. 1-2 Bryan Linssen

90.+3 1-3 Bryan Linssen

Rode kaart: 22. Deniz Türüç (Go Ahead Eagles)

Gele kaart: Sander Duits, Sven Nieuwpoort (beide Go Ahead Eagles), Joey Pelupessy (Heracles Almelo)

Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Toeschouwers: 7978

Go Ahead Eagles: Mickey van der Hart; Sven Nieuwpoort, Bart Vriends, Jop van der Linden, Giliano Wijnaldum (61. Xandro Schenk); Jeffrey Rijsdijk, Sjoerd Overgoor, Sander Duits (75. Teije ten Den); Deniz Türüç, Marnix Kolder, Fernando Lewis (67. Alex Schalk).

Heracles Almelo: Dennis Telgenkamp; Joey Pelupessy (46. Milano Koenders), Mike te Wierik, Jeroen Veldmate, Fahd Aktaou; Simon Cziommer (85. Bas Sibum), Iliass Bel Hassani, Mark-Jan Fledderus (39. Bryan Linssen); Thomas Bruns, Wout Weghorst, Oussama Tannane.