Dat hebben het bestuur van de IJssellinie en conservator Mathieu Willemsen van het museum afgesproken. De Stichting en het museum denken dat beide partijen profijt hebben van de samenwerking. Willemsen was onlangs te gast bij de IJssellinie om te kijken of de IJssellinie een rol kan spelen bij de organisatie van een grote tentoonstelling, in 2019, over de Koude Oorlog (1950-1968), waarbij de nadruk wordt gelegd op Nederland.

Het museum in Soesterberg heeft in zijn collectie weinig bruikbare informatie en materialen om de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-verdediging in West-Europa – de IJssellinie – goed over het voetlicht te brengen. Stichting De IJssellinie heeft wél uitgebreide documentatie over de Koude Oorlog en beheert op en rond De Haere ook een dertigtal kazematten/bunkers die in de jaren 60 zijn ontsnapt aan de sloop van de linie. De verdedigingslijn, die in het begin van de jaren 50 in het allerdiepste geheim werd aangelegd, verloor haar betekenis nadat Duitsland was toegetreden tot de NAVO . De NAVO-verdediging werd toen verplaatst naar het oosten van Duitsland. De IJssellinie gaat het museum in Soesterberg vooral kaart- en fotomateriaal leveren, onder meer van de stuw in Olst/Welsum, de bunkers op en rond De Haere en over de plannen voor het onderwater zetten van een vijf tot tien kilometer brede strook land langs de IJssel (tussen Lobith en de monding van de rivier bij Kampen).

Natuurlijk blijft de IJssellinie met o.a een ingerichte hospitaal en commandobunker ondertussen ook gewoon te bezichtigen. Voor meer informatie over openingstijden en De IJssellinie: www.ijssellinie.nl

Afbeeldingsresultaat voor ijssellinie olst

Foto: BunkerInfo